kedd, március 24, 2009

Füstölt pisztráng tormával, zsázsával és sült céklával

Pont egy hónapja léptem át a negyedévszázados határt. Ebből az alkalomból kilátogattak szüleim hozzám, hogy együtt ünnepelhessük a születésnapomat. Szülinapomon nem főztem, hanem ismét egy zseniális usa-beli marhasteaket ettünk a Lennox étteremben. Aput is lenyűgözte a különbség az argentin bélszínhez képest. Szüleim érkezésének estjén viszont egy könnyed négyfogásos vacsorával készültem, melyek közt két régebbi receptem is bevetésre került.


Az amuse-bouche egy kanalas degusztáció volt, mely frissen füstölt pisztrángból, tejjel könnyített tormából, sült céklakockákból és néhány szálacska zsázsából állt. Füstölt pisztrángot szombat reggel lehet kapni itt a piacon, s nagyon elégedett vagyok a fűszerességével és szaftosságával. Az összeállítás a klasszikus füstölt pisztráng és torma párosra épült, a cékla és zsázsa csak aláfestő szerepben volt jelen. Az enyhén erős torma ideális volt nyitásként, hisz kellemesen ingerelte az ízlelőbimbókat és ezzel együtt fel is ébresztette az érzékszerveket a további fogások számára. (recept)


Levesként Ditém egyik kedvencét, mentás zöld spárgakrémlevest készítettem, mivel a piacon sikerült gyönyörű zöld spárgát és egy nagy csokor friss mentát kapni. Mindehhez a már korábban megfőzött csirkealaplevemet és egy kevés tejet öntöttem. A főtt, pürésített spárgától szép krémes lett a leves állaga, ám a tej miatt továbbra is könnyed maradt. A menta és a spárga egyedülálló és lenyűgözően egyszerű összjátékához pedig szerintem nincs sok hozzáfűznivaló - ki kell próbálni! Csak ne tessék spórolni a mentával! Tálaláshoz olyan ötletem támadt, hogy néhány spárgafejet megfőzve félretettem, s ezt helyeztem az üres előmelegített tányér aljára. Erre szedtem rá a forró levest, mely által a spárgafejek is felmelegedtek, s a levesbe is került így némi rágnivaló. Mellesleg még a kontrasztok élvezetét is fokozta, hisz közvetlenül össze lehetett így vetni a menta átalakító hatását a tiszta spárgaízzel. (recept)

13 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Boldog szülinapot!
Hej, de fiatal vagy!

A spárgát már én is nagyon várom!!

Zsuzsi írta...

Gratulálok!
Nem gondoltam, hogy én vagyok az idősebb, mindig olyan komoly és megfontolt vagy.!
Épp ideje egy-két új bejegyzésnek, már jó rég hallattál magadról! :-)

Vesta írta...

Utólag is Isten éltessen sokáig, Te Nagyon Fiatal!
Hiányoltalak én is ;)
Tetszik ez a szép zöld leves, meg a kanalak is! Tudom, hogy azokat már bemutattad, de nem emlékszem, hogy honnan is származnak?

nana írta...

jó, hogy újra itt vagy! és boldog szülinapot! :)

starfi írta...

már pont reklamálni akartam mostanság, hogy nem voltál itt:) boldog születésnapot!

duende írta...

Isten éltessen sokáig! :)

Megint finomakat főztél!

Unknown írta...

Köszönöm szépen mindenkinek a jókívánságokat!
Síelni voltam Ditémmel és ismerősökkel, aztán pedig még egy hétig szabin Ditémnél, ezért nem jelentkeztem.

Vesta: Egyik ismerősöm révén jutottam hozzá ezekhez a kanalakhoz - egész jó áron is. Innét származnak.

Orsi írta...

Boldog szülinapot! (És mi van a tortával?)

Névtelen írta...

Boldog szülinapot:))))

Gabah írta...

Isten éltessen sokáig, füled soha ne érjen bokáig!
Jó, hogy megint vagy! :-)

Mamma írta...

Innen is még nagyon sok boldog, főzéssel teli negyedszázadot! :):)

Unknown írta...

Köszönöm szépen!

trinity írta...

Utólag is boldog szülinapot! Gondtalan évek...irigyellek:)))