szerda, március 04, 2009

Sült véres hurka és alma gyömbéres céklamártással, frissen reszelt tormával

Karácsony előtt, amikor a Maligánban jártunk Ditémmel és szüleimmel, ez a sült véres hurkából és almából, céklamártásból és tormából álló fogás volt messze az est fénypontja. Ugyan csak egy falatot kóstoltam csak meg belőle - hiszen anyu kérte előételként - de ennyiből is annyira megtetszett - még a cékla ellenére is -, hogy kitűztem magam elé az itthoni megvalósítását. Múlt hétvégén végre sor is került rá. A mártás nem lett tökéletesen olyan, mint a Maligánban - úgy hallottam gránátalmaszirup is kerül ott bele. Én egy kevés balzsamecettel, gyömbérrel és friss narancslével finomítottam rajta, ami ugyancsak finom eredményhez vezetett.


Maga a torony okozta a legkevesebb problémát, hisz az almát és a véres hurkát is habzó vajban sütöttem meg. A lisztben való meghempergetés által még egy vékony ropogós kéreg is kialakult a hurkaszeletek felületén. Ffriss tormát reszeltem rá, hiszen jelenleg egyébként is nagyon olcsón kapható a torma a piacon. Nagyon finom, ám a hurkában rejlő háj által eléggé tartalmas előétel. (recept)

A következő két hétben ismét szünetelni fog a blogom, ugyanis Ditémmel síelni megyünk. Inkább mátrai turistautakon szoktam szánkózni szüleimmel, azaz még sose síeltem - úgyhogy kíváncsi vagyok, milyen lesz ;) Addig is jó főzőcskézést, kísérletezgetést és fényképezgetést kívánok minden kedves Olvasómnak!

8 megjegyzés:

trinity írta...

Megint nagyon szépet főztél!!!
Jó síelést!

Névtelen írta...

Szép lett az étel, gratulálok!
(A síelést biztosan megszereted majd, mert csak az első néhány nap macerás, de aztán már tudható, hogy merre van a helyes irány :)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, és jó is az ízkombináció!
Jó szórakozást, és balesetmentes sielést! :)

Unknown írta...

trinity: Köszi! Nem csak szép, hanem finom is ;)

Csíki Sándor: A helyes irány = lefele? ;)

lorien: Köszi! Remélem szép napsütés lesz fent a hegyekben is.

trinity írta...

Beatbull, afelől kétségem sem volt, tudom, hogy finom!
Egy évben egyszer eszem hurkát, na de ez egy más dimenziója a véreshurkának, megkóstolnám.....

Síelni én sem tudok:(
De Te most megtanulsz és biztos szuper lesz!!Ha csak fele annyira, mint korizni-mert azt nagyon szeretek, nagyon jó dolog!

Kata írta...

Lehet, hogy véres hurkát nem fogok sütni, de ez a céklamártás rendkívül vonz:)

Mamma írta...

Már vártam a gyömbéres céklát:)))
Engem nem kell meggyőznöd, ki is próbálom. Bár lehet, hogy teszek bele még egy kis savhatást a cékla földes íze miatt:)

Nagyon összetett, harmonikus ez a torony, tetszik! Csupán a véres hurkát cserélném le valamire. (Tudom, tudom, manapság nagy keletje van:), még kitalálom!:)

Unknown írta...

Kár lenne lecserélni a véres hurkát, mert így kerek ez a fogás.
Milyen savhatásra gondoltál? Volt benne narancslé és balzsamecet is. A torma dob rajta egyébként a legtöbbet, az semmiképp sem hagyható el.