péntek, május 21, 2010

Rebarbarával töltött kókuszos kocka kandírozott thai bazsalikomlevéllel

Az alapötlet - a kókusz és a rebarbara párosítása - Heston Blumenthal The Fat Duck Cookbook című zseniális szakácskönyvéből származik. Nála egy "kissé komplexebb" desszert formájában szerepelt. Nekem olyan ötletem támadt, hogy a kókuszt a tésztába rejthetném, melyet aztán rebarbarával töltök meg. Az első nekifutásomat partifalatként készítettem el egyik kollégám születésnapi bulijára, ahol nagy sikert aratott. Én kicsit vízízűnek és túlságosan sápadtnak véltem a tölteléket, kevésbé kókuszosnak a tésztát és a frissen a sütire helyezett thai bazsalikom levelet túl intenzívnek a többi ízhez képest. A második nekifutásomnál sikerült mindezeket a hibákat kijavítanom.


A thai bazsalikomon úgy enyhítettem, hogy tojásfehérjén áthúzva, majd cukorral megszórva kandíroztam. Egy kevés enyhe ánizsos bazsalikomíz így megmaradt, de nem volt elnyomóan erőteljes. A süti alapjaként Cserke mákos tésztáját alakítottam át úgy, hogy a mákot édesítőmentes kókuszreszelékre cseréltem. Az első kísérletemhez képest növeltem a kókusz mennyiségét a tésztában, ami miatt a tészta kicsit szárazabb és morzsásabb, cserébe viszont nagyon finom kókuszos ízű lett. A rebarbarát víz helyett gránátalmasziruppal főztem puhára, ami nem csak ízben, hanem színben is nagyon szép eredményhez vezetett. Az első kísérletemhez képest kevesebb agar-agart is kavartam bele, így puha, lekvár állagú tölteléket kaptam. Végeredményként nagyon finom, ízben kiegyensúlyozott könnyű falat született, mely, amikor ismét megkínáltam vele kollégáimat, pillanatok alatt eltűnt. (recept)

9 megjegyzés:

ANGELA írta...

Most jött el az a pont, hogy megragadjam az alkalmat és írjak is hozzád:)
Már nagyon régóta "figyelgetlek", minden elismerésem, és tiszteletem a ételek és a munkád felé:)
Remélem egyszer eljutok én is erre az inspirációs szintre:)

Üdv,
Angéla

á la carte kulinaria írta...

Ugye? Itt az ember csak figyel, ámul és bámul és közben a nyálát csurgatja :) Ez is remek lett!

Unknown írta...

Angéla: Örülök, hogy megszólaltál és köszi az elismerő szavakat ;) Utólag is gratulálok a szép eredményedhez! Bár sajnos a műsort innét Németországból nem tudtam figyelemmel követni :(

Á la carte: Köszi ;) Ennél a kockánál egy kis hibát is sikerült elkövetnem: már nagyon késő volt, amikor készítettem ezt a sütit és az agar-agar-os rebarbarát túl melegen töltöttem a lyukakba, ezért alul egy kevés nedvesség szétfolyt és ezért lett minden kockának alulról egy kicsit pirosas karimája. Szóval mindenképp ügyelj arra, hogy csak akkor kezdd el töltögetni a sütit, amikor már enyhén zselésedik a rebarbara.

certaldo írta...

A bazsalikomlevéllel van már olyan tapasztalatod, hogy meddig "bírja ki" üvegben? Ha tényleg légmentesen lezárom, lehetséges, hogy nem puhul vissza mondjuk 48 órán át? (ennyivel előre kellene előkészülnöm)
Köszi!

Unknown írta...

A két napot gond nélkül ki fogja bírni. Szerintem még tovább is bírná. Viszont rendkívül gyorsan (10-15 perc is elég neki) puhul a levél, ha már ráhelyezted a sütire. Próbálj valamilyen lapos levelű bazsalikomfélét beszerezni hozzá - a gömbölyded levelű hipermarketes bazsalikom gondokat fog okozni a tojásfehérjén való áthúzásnál.

Blumenthal könyvében olvastam, hogy egy hasonló szárított chips-szerű készítménye mellé szilikátot tett a tartóba (bőrholmikba is szoktak tenni), hogy ne puhuljon meg ill. elszívjon mindenféle nedvességet a levegőből.

PartizánOrsi írta...

Óh, hol vetted ezt a formát? Pákosztos Macskánál már láttam ilyet (Zila tortaforma). A kókusz nagyon jó ötlet, mindenképpen alkotok valami hasonlót.
Most én is rebarbara-lázban égek, végül az e&t-böl megcsináltam a relisht, egy ugyanazon recept ihlette lekvárt és a morzsás pitét is. A relish még érik, a lekvár nagyon jó lett, a pite meg veri az eddig nálam nagydíjas rebarbarapite-receptet C&V-töl.

Unknown írta...

Igen, Zila tortaforma, szüleimtől kaptam karácsonyra. Kókusz és rózsavíz ill. egy kevés kandírozott bazsalikom szerintem még tud dobni a pitén ;)

Partizánorsi írta...

Ma hajnalban (munkába indulás elött, csak hogy fényezzem egy kicsit magam...) megint megsütöttem a pitét, de most került bele kókusz és rózsavíz is :-) Majd este meglátjuk, milyen lett.

Unknown írta...

S milyen lett végül? ;) Remélem, ízlett!