péntek, július 20, 2012

Harcsával töltött padlizsán kimcsi tekercs

Még messze nem értek véget a fermentációs, s azon belül a tejsavas erjesztéses kalandjaim. Ezúttal kimcsit készítettem, ami tulajdonképpen nem más, mint a koreaiak savanyú káposztája. Ellentétben a puriszikus európai változattal, távol-keleten jellemzően rengeteg chilivel, gyömbérrel, fokhagymával, valamint répával és hagymával együtt hagyják a káposztát erjedni. Mivel ez a jellegzetes ízesítés gond nélkül alkalmazható más zöldségre is, s mert a koreai konyhában megjelenik a padlizsán is, ezért ezúttal padlizsánnal próbáltam ki a kimcsit elkészíteni.

padlizsán kimcsi kovászos padlizsán tejsavas erjesztés hal harcsa tekercs koreai konyha répa retek szezámmag olaj pörkölt szezámmagolaj
harcsával töltött padlizsán kimcsi tekercs
Magát a padlizsánt vékony szeletekre vágtam, mivel később tekercsekhez terveztem felhasználni. A külső 1-2 szelet padlizsánt vékony csíkokra vágtam a répával és a hagymával együtt, majd így került rá a szinte pasztává aprított chili, gyömbér és fokhagyma. Mivel jelenleg nem túlságosan forró a nyár, így kb. 6 napig eltartott, mire pont jól megsavanyodott. A tejsavas erjesztés során többször is megkóstoltam a padlizsánt és legnagyobb meglepetésemre fekete olívabogyóra emlékeztetett az íze. A kész kimcsi nem csak nyersen rendkívül finom, hanem thai, koreai vagy kínai ételekbe belekavarva is csodálatos.
padlizsán kimcsi kovászos padlizsán tejsavas erjesztés hal harcsa tekercs koreai konyha répa retek
harcsa falatok és padlizsán kimcsi szeletek
Mivel a koreai konyhának egyik jellemző alapanyaga a hal, ezért szója- és halszószban marináltam a harcsadarabokat, majd csípős-savanyú padlizsánszeletekbe csomagoltam. Pirítás vagy sütés helyett a gőzölést választottam a tekercsek elkészítésére, mivel ez is szintén egy jellemző távol-keleti módszer. A köret részben kimcsi aprólékból, részben pedig répából, valamint egy jégcsapretek száraiból állt. A zöldségeket pirított szezámmagolajon forgattam át, majd tálaláskor szezámmal szórtam meg, hiszen a szezám is jellegzetes alapanyaga a koreai konyhának. Nem tudom, hogy Koreában készítenek-e padlizsánból kimcsit, de a végeredmény abszolút megállná a helyét bármely valódi távol-keleti ételeket felszolgáló étterem étlapján. (recept)
padlizsán kimcsi kovászos padlizsán tejsavas erjesztés koreai konyha répa retek
padlizsán kimcsi

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon szép blog! Köszönöm.

István
szerkesztő

http://freehungarianvoice.blogspot.com/

Unknown írta...

Köszönöm szépen, István!