csütörtök, október 08, 2009

Lasagne

Hogy miért éppen lasagne? A hortobágyi húsos palacsinta mellett a lasagne Ditém egyik kedvenc étele, s már régebb óta terveztem, hogy elkészítem Ditémnek. Ugyan ez egy kevésbé kísérleties hangvételű recept, de annyiban kísérlet, hogy egyszer ki akartam próbálni a hagyományos lasagne-t teljesen az alapoktól kezdve elkészíteni. A liszt őrlésén és a vaj köpülésén kívül mindent frissen készítettünk Ditémmel, vagyis finom érett paradicsomokból (és nem konzervből) főztünk paradicsommártást, vajból, lisztből és tejből béchamel mártást, valamint lisztből és tojásból friss tésztát gyúrtunk. Persze lecserélhetőek az egyes hozzávalók kész termékekre, de bármilyen kompromisszum a végeredmény ízélményének rovására fog menni. Tulajdonképpen minden hozzávaló elkészítése egyszerű, s a lasagne összeépítése is nagyon mókás dolog kettesben.


Receptet nem használtam a lasagne készítéséhez, hiszen Ditém és én is sokszor ettünk már lasagne-t (ritkán igazán finomat is), illetve idővel olasz szakácskönyvekből, tv műsorokból s persze éttermi tapasztalatokból rámragadt, hogy a lasagne-ba kell pl. darált hús, paradicsom- és béchamel mártás, s elhagyhatatlan belőle a vörösbor. Jókora adagot sikerült a Ditém anyukájától kapott tálban készítenünk. Akár 4 fő is jóllakott volna belőle, de olyan finomra sikeredett, hogy mi ketten is eltüntettük ;) (recept)

10 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Én is imádom (mint minden hasonló rakott kaját), nagyon jól néz ki.
Egy különbség van nálam, én alulra szószt teszek az edénybe.

lorien írta...

:D Én is éppen valami hasonlón gondolkozom a hétvégére, még lehet kapni hozzávaló, jó paradicsomot.
Ha több készül, mint ami elfogy, az nem baj, másnap felmelegítve még jobb is :)

lorien írta...

Ja, el is felejtettem. Sokan előfőzik a friss tésztát is (hagyják szikkadni egy kicsit). Ha friss, saját tésztával készítem, akkor általában lusta vagyok előfőzni, és csak a gyárit főzöm, de mégis jó lenne egyszer egy összehasonlító vaktesztet csinálni, hogy melyik a jobb. Nem próbáltad véletlenül, melyik a jobb?

Unknown írta...

Zsuzsi: Köszi szépen! Esti felvétel, mert vacsira készítettük. Alulra azért került tészta, mert így könnyebben lehet kiemelni a tálból 1-1 adagot.

lorien: Tehetsz bele több paradicsomot és kevesebb húst is. Mi is úgy gondoltuk, hogy nem baj, hogy több, majd másnap is eszünk belőle, de aztán újra és újra szedtünk, amíg egyszercsak el nem fogyott ;)
A pisztrángos-medvehagymás lasagne-mnál sem főztem elő a friss tésztát. Elvégre a friss tészta hamarabb megfő, mint a száraz - a száraznál megértem, hogy elő kell főzni (vagy tovább kell sütni). Itthon nem használok kész tésztát - de tegnap délben pl. kész bolti tésztából készült lasagne-t tettek elém. Szerintem ég és föld a különbség a bolti száraz és a házi friss között. Kérdésedre válaszolva: a friss tésztát szerintem kár előfőzni, így pont jó lett az állaga. Előfőzve szerintem "szétfolyna" benne a tészta, vagyis nem lenne már a lasagne-ban semmi rágnivaló, csak egy szétfolyt lötyi lenne az egész. Bár lehet valakinek épp a szétfolyt változat jön be - ízlés kérdése ;)

Polimer írta...

Anno, a szilvabőröd annyira beindította a fantáziánk, hogy különböző zöldségekből is "kikísérleteztük". Köztük burgonyából is. Ebből készült a "burgonyás lasagne! :)

PartizánOrsi írta...

Ha esetleg még több lasagnéra vágynátok, az októberi E&T-ben van egy sütötökös-spenótos-kecskesajtos verzió, nagyon finom, csak ajánlani tudom! Egy baja volt csak: olyan gyorsan elfogyott, hogy még lefényképezni se tudtam...

Unknown írta...

Polimer: Burgonyás lasagne? Vagyis rakott krumpli? ;) Szóval a krumplipürét kiszárítottad és tésztaként használtad? Mennyire volt hajlékony a krumplibőr? Juan Amador könyvében kiszárított krumplipüréből készülnek a chipsek - kipróbáltam egyszer, de nem tudtam eléggé vékonyra kikenni, s nem sikerült igazán jó eredményt elérni. Most így belegondolva: kicsit vastagabbra kikenve elvileg még hajlékonynak, vagyis tésztaszerűnek kellene maradnia a szárított krumplipürének. Kb. ilyesminek kell a "burgonyabőrt" elképzelni?

PartizánOrsi: Jé, de jó felőled hallani! Hogy vagy? Ah, szóval túlságosan hamar megeszik a főztjeidet és ezért nem írtál mostanában? ;) Köszi a tippet, utánanézek! Ditém jobban kedveli a hagyományos lasagne-t, legalábbis éttermekben a hagyományosat szokta rendelni, de lehet teszek egy próbát ;)

Polimer írta...

Rakott krumpli?! Igen, nevezhetjük így is! :) Nem krumpli püréből hanem, nyers burgonyából készült. Előkeresem, hogy hogyan készítettük és leírom neked. Egyébként hajlékony volt.

PartizánOrsi írta...

Köszönöm kérdésedet, jól vagyok! Csak elfoglal a babakaja-készítés, az meg kevésbé fotogén :-)Igazából az íráshoz megcsappant kicsit a lelkesedés (Kalinkánál is), de szorgalmasan olvasok azért egy pár gasztroblogot (bár korántsem annyit, mint korábban).

Unknown írta...

Örülök, hogy jól vagy(tok) ;)