csütörtök, október 01, 2009

Borsikafüves pataki szaibling édesköménygumóval és almával

Utóbbi időben fedeztem csak fel a friss borsikafüvet, mint zöldfűszert. A magyar konyhában is sajnos feledésbe merült, pedig sokféleképpen lehet felhasználni. Kinézetre kicsit hínárra hasonlít - főleg frissen mosva -, bár más szemszögből nézhetjük óriáskakukkfűnek is. Errefelé zöldbabhoz árulják, mivel vele együtt főzve fokozza a babízt. Szerintem kitűnően használható a borsikafű bármilyen kakukkfüves recepthez is - a kakukkfüvet helyettesítve. Ezúttal egy szép pataki szaibling hasát tömködtem meg alaposan borsikafűvel.


A fogás a már megszokott köretágyon sütött halas módszerem szerint készült. Köretként egy korábbi salátámat vettem elő, csak ezúttal melegen tálaltam. Az édesköménycsíkokat egy kicsit elősütöttem, majd elkavartam benne az almakockákat egy kevés ciderrel együtt, s ráhelyeztem a borsikafüves halat. Hihetetlenül finom ízt adott a borsikafű a halnak, s nagyon jól ment hozzá az almás édesköménygumó is. (recept)

4 megjegyzés:

ehran írta...

Szia!

Nézegetem egy ideje a pisztráng/szaibling receptjeidet, az lenne a kérdésem, hol veszed hozzá a halat?
Köszi előre is!

ehran

Névtelen írta...

Csatlakozom a pataki szajblingos kérdéshez én is.

Unknown írta...

A halakat pénteken és szombaton az erlangeni piacon a halárusnál veszem. Amúgy pedig a szomszéd faluban (Kosbach) van egy jó haltenyészet (főleg ponty), ill. kb. 45km-re Pottenstein mellett is van egy nagy és híres pisztrángtelep.

Magyarországon a Lillafüredi Pisztrángtelepen találkoztam csak eddig friss pisztránggal ill. itt pataki szaiblingot is tenyésztenek. Egyébként nem tudok más ehhez hasonló haltenyészetről. Sajnálatos, hogy a sok magyar folyó ellenére csak kevés haltenyészet létezik.

ehran írta...

Köszönöm a választ, úgy látszik figyelmetlenül olvaslak, nem tűnt fel, hogy külföldről írogatsz. :) Bíztam egy hazai (esetleg pont bp.-i) jó lelőhelyben.
Egyébként haltenyészet/halgazdaság van több is, de pisztrángban valóban a lillafüredi a legnagyobb.