Füstölt pisztráng avokádóval, grépfrúttal és tormakrémmel
A böjtre való tekintettel igyekeztem halas ételekben gondolkodni. Füstölt pisztrángra olyan ötletem támadt, hogy avokádóhoz is nagyon jól illene. További párosításokat keresgélve fellapoztam az ízek bibliáját, ahol többek között az avokádó, créme fraiche és grépfrút hármasa szerepelt a javasolt kombinációk között. Füstölt halat persze nem említettek, de magát a créme fraiche-t és az avokádót egész jól el tudtam képzelni már gondolatban is a füstölt halhoz. Így született meg az alábbi üdvözlőfalat.
Az avokádóhoz nagyon jól megy egy kevés salotta vagy lilahagyma, a füstölt pisztránghoz pedig szinte mindig adnak tormát, ezért a créme fraiche-t elkavartam egy kevés finomra aprított salottával és tormával. Mielőtt a kanálon elrendeztem volna az egyes összetevőket, páronként megkóstolgattam a megfelelő arányok végett. Avokádóból többet is tehetünk a kanálra, mert ez a legenyhébb ízű összetevő. A créme fraiche-sel elkavart tormakrémből csak kb. 1/3 tk-nyit tettem a kis darab füstölt pisztráng mellé. Megpróbáltam az avokádóval elkavarva is, de külön-külön sokkal jobban tetszettek a textúrák és az ízek. A grépfrútnál fontos, hogy ne legyen túlságosan savanyú, vagyis érett édes példányt próbáljunk beszerezni. Grépfrút nélkül is kipróbáltam, viszont úgy a kanálról hiányzott valami, ami kicsit megnyitotta volna a többi komponens ízét. Végül "színfolt" és kis ropogósság érdekében néhány szem fekete sókristályt szórtam a füstölt pisztrángra. (recept)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése