kedd, március 23, 2010

Pisztráng újkrumplimártással és édesköménygumóval

Halhoz elég gyakran szokás tálalni krumplit valamilyen formában, legyen az főtt, sült vagy püré. Az újkrumpli héjából kifőzött krumplialaplével való kísérletezgetésem során olyan ötletem támadt, hogy krumpliból akár mártást is lehetne halhoz készíteni. Az elfőzött krumplialaplevet egy kevés salottával és fehérborral ízesítettem, majd némi félretett puhára főtt és összetört krumplival sűrítettem mártás állagúvá. Eredményül egy fehérboros vajmártáshoz hasonló, ám jócskán zsírszegényebb intenzív újkrumpliízű mártást kaptam. A mártás egy részét az átszerkesztett újkrumplihoz használtam fel.


Köretként édesköménygumót készítettem - ezúttal kipróbáltam forró olajban kisütve. Bár szeretem az ánizst, a sütésnek köszönhetően mindig enyhül az édesköménygumó ánizsos zamata. Így olajban kisütve felerősödött benne az édeskés íz, ami kimondottan jól harmonizált a mártás enyhe savanykásságával. A halat a bőre oldalán sütöttem ropogósra, mind a körettel és a mártással is nagyon jól harmonizált. Az édesköménygumó zöldjét, az ánizskaprot közvetlenül tálalás előtt ollóval aprítottam a mártásra. Mindenképp érdemes az utolsó pillanatban teljesen frissen aprítani az ánizskaprot, mert így sokkal jobban megőrzi a zamatát. (recept)

3 megjegyzés:

lorien írta...

Látom neked is bejön a hal+édeskömény párosítás :)
Nagyon szép lett a tálalás!

petra írta...

Állandó szereplő nálunk a pisztráng és az édesköménygumó is. Örülök, hogy most kaptam ötletet egy új elkészítési változatra! Köszönöm! Szép fotók és ízléses a tálalás is. üdv
Petra

Unknown írta...

lorien: Jópár receptet találsz nálam hal-édeskömény párosításra, szerintem kitűnő duett ;) Ld. pl. borsikafüves pataki szaibling almás édesköménygumóval, pataki szaibling cideres céklával és zsázsás édesköményhabbal vagy pisztrángfilé ánizskapros édesköménypürével. Halalaplébe is kitűnő egy fél/negyed édesköménygumó, vagy az édesköménygumó zöld szárai.

petra: Köszi, örülök, hogy tetszik! Inkább az újkrumplimártásra próbáltam itt tenni a hangsúlyt. Édesköménygumónál nekem ezzel az olajos változattal ellentétben sokkal jobban ízlik a sült/párolt változat, ld. pl. a kacsamell pirított édesköménygumóval receptnél. Illetve eddig a legjobb változatom édesköménygumóra mentával és szőlővel készült, igaz az talán tengeri halakhoz, kardhalhoz vagy tonhalhoz jobban menne.