hétfő, május 31, 2010

Borjú T-Bone steak kumquatos paprikamártással

Lám, még ide is eljut néha 2-3 magyar kápia paprika. Véletlenül bukkantam rá a zöldségesemnél és vettem belőle egy példányt, hogy majd valamilyen mártás formájában elkészítem egy szép szelet sült húshoz. Utóbbi kiválasztása igen nehéz feladat az új piaci hentesemnél, hiszen óriási a választéka grillezésre való húsokból. A borjú t-bone steakje kimondottan tetszett. Azért is esett a választásom erre a hússzeletre, mert méretben épp egy főételnek való adagnak felel meg, s még mellette megfér egy kevés köret is a tányéron.


Köretként lóbabot (fava bab) és újkrumplit sütöttem egy kevés salottával. Most külön le is mértem a lóbabot minden egyes lépésnél, hogy legközelebb tudjam, mennyit is kell venni a pucolatlan babból. Szóval 750g pucolatlan babból 180g babot kaptam, amiről leforrázás után lehúztam a tasakszerű héját: maradt összesen 100g felhasználható lóbab.

A kápia paprikához olyan ötletem támadt, hogy a mártást 2 szem kumquattal együtt készítettem el. Pürésítés előtt eltávolítottam belőle a kumquatot, mert túl intenzív ízű lett volna. Viszont így nagyon szép egyensúlyt sikerült kialakítani a paprika és a friss, gyümölcsös kumquat íze között. Akár az idei grillszezon slágere is lehet még belőle. (recept)

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Jó ez a paprikamártás is, na de az a T-bone steak!!!

Zsuzsi írta...

Én meg annak örülnék, ha ilyen T-bone steakek jutnának el hozzám:D

Unknown írta...

:) Marhából is van hasonló szelete, de a filé nincs rajta. Bár így is több mint fél kilós az a marhabordaszelet. Egy személyre viszont ez a borjú t-bone / porterhouse steak tökéletes méret.