hétfő, június 21, 2010

Robiola ravioli zöldspárgával és bodzás eper-vinaigrette-tel

Egy kicsit a véletlen is közrejátszott ennek a költői című fogásnak a megszületésében. Az eper-vinaigrette-hez és zöldspárgához a ravioli töltelékeként valamilyen krémes és kimondottan tejes ízű sajtot képzeltem el. Mivel a több ezer sajtféle között nem ismerem ki magamat olyan jól, ezért felkerestem a környék leghíresebb sajtszaküzletét, ahol az óriási kínálatból a robiola nevű sajtra esett a választásom.

A robiola egy Észak-Olaszországból - Piemont és Lombardia környékről - származó friss túrósajt. Frissességének köszönhetően kellemes krémes állagú, enyhén sós és igazán tejes ízű. Készítéséhez tehén-, kecske- vagy juhtejet használnak fel, melyeket akár össze is kevernek. Nekem épp egy ilyen kevert sajtra - robiola tris - sikerült szert tennem.


A raviolik töltelékébe a robiolán kívül nem is került más fűszer vagy sűrítőanyag. Ennek köszönhetően a gondosan lezárt raviolik belsejében teljesen folyékony állagúvá olvadt a sajt. A raviolihoz spárgacsíkokat főztem ropogósra ill. bodzaecetből, bodzaszörpből, zöldcitromos olívaolajból és eperből egy könnyed vinaigrette-t készítettem. Szándékosan nem melegítettem meg az epret, hogy minél frissebb maradjon az öntet. Az eper üdesége, a zöldspárga enyhén édes zöld íze és az enyhén sós robiola kitűnően egészítették ki egymást. (recept)

8 megjegyzés:

Gabah írta...

Ez lesz a kedvenc Beatbull receptem!

Polimer írta...

Nálunk is megy most a bodza ecetes vinaigrett, borsos-epres zöldsalátához, kacsamellel! Én magam készítem a bodza ecetet, fehér balzsam ecet sok-sok bodza virág, ezt 3-4 napig hűtőben tartom, leszűröm és kész.

Unknown írta...

Gabah: Köszi, örülök, hogy tetszik! Nekem is azonnal az egyik kedvenc tésztás receptem lett! Bár a tintahalas ravioli citromhabbal is nagy kedvencem ;)

Polimer: Örülök, hogy nálad is bejött a bodzaecetes vinaigrette, az epernek pedig külön jót is tesz egy kis virágos íz. Blumenthal pl. narancsvirágvízzel marinálja az epret. Ettől a bodza sem áll messze, mellesleg meg ugye mindkettőnek egybeesik most az idénye. Köszi a bodzaecetreceptet is! Nálam ugyan nem saját, de helyi készítésű házi bodzaecet került a vinaigrette-be.

Limara írta...

Gratulálok a győzelemhez!:)

Selectfood írta...

Szia, nekem is nagyon bejön ez a recept! :)
Gratulálok!

Unknown írta...

Limara: Köszönöm szépen! ;)

selectfood: Köszi, örülök, hogy tetszik! Kellemes friss ízű, nyárra szerintem ideális előétel vagy ebéd.

Vera írta...

Kiróbáltam a recepted, és tényleg nagyon nagyon jó!

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy elkészítetted és ízlik ;) Nyárra nagyon kellemes könnyed és üde / frissítő ebéd.