csütörtök, június 17, 2010

Zöldspárga tojásfelfújttal és pecorino-habbal

Az alábbi recept ezúttal egy inkább hagyományos hangvételű előétel, amely három klasszikus összetevőre: zöldspárgára, tojásra és kemény sajtra (mint pl. parmezán, pecorino) épül. Magát a spárgát csak egyszerűen megfőztem, míg habot a szokásos 1:1:1 arányú módszeremmel készítettem tejszínből, spárgaalapléből és száraz fehérborból. A tojással kapcsolatban kicsit kísérleteztem egy egyszerű serpenyőben készült "tojásrántotta felfújttal".


Az elmúlt hetekben alkalmanként azon kísérleteztem, hogy 6-8cm átmérőjű fémgyűrűben és lehetőleg kizárólag serpenyőben hogyan lehet tojásból egyféle tojásrántotta / habart tojás "sütit" / felfújtat készíteni. A tapasztalatom egyrészt az, hogy semmiképp sem szabad elfelejteni a gyűrűket kivajazni, a tojásba belekevert zsiradék egyáltalán nem elég - nem úgy, mint ahogy a palacsintánál a tészta magát keni. Másrészt pedig legkisebb fokozaton és fedő segítségével sikerült csak elfogadható tortácskát készítenem - ami viszont nagyon sokáig tartott időben. Így végül legjobb megoldásként maradt a serpenyő és a sütő kombinálása, azaz rövid pirítás után a sütőben szépen felfúvódott a tojás. Az eredmény pecorinoval és zöldspárgával is nagyon finom volt. (recept)

2 megjegyzés:

flatcat írta...

Wow.
Engem ez nagyon meggyőzött és a hagyományos hangvétel szerintem kifejezetten jól áll neki! :)

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik! A lábas alja kicsit ragacsos lett a szétolvadt sajttól, de a hab kellemesen pecorinos lett.