hétfő, július 19, 2010

Ropogós fogas zöldbabpürével és bodzás feketeribizlivel

Hihetetlen, hogy mennyire tökéletesen harmonizál a bodzavirág a feketeribizlivel. Ebben az évben a rózsavíz-rebarbara és paprika-vérnarancs mellett ez a kedvenc újonnan felfedezett ill. idén kipróbált párosításom. A feketeribizli és a bodzaszörp összeházasítása abból az ötletemből született, hogy feketeribizli coulis-t terveztem készíteni, porcukor és citromlé helyett viszont egyszerűen csak bodzaszörpöt adtam a feketeribizlihez. Már így önmagában is nagyon finom a kettő együtt, viszont mivel főételhez gondoltam mártásként, ezért egy csipet sóval és frissen őrölt rózsaborssal is fűszereztem. Utóbbi ugyebár önmagában is édes és morzsolás közben előszeretettel össze is tapad, tehát édeskés ételekbe nagyon jó fűszer (pl. málnával is kiváló). A csipet só pedig sokkal kifejezőbb ízűvé tette a coulis-t.


A zöldbab és a feketeribizli párosítására a foodpairing weblapon találtam rá az oldal ismételt böngészgetése közben. Nagyon jól mennek egymáshoz és szerintem teljesen új ízt alkotnak együtt. A zöldbabot püré formájában készítettem el, hasonlóan a vajbabpürémhez, csak ezúttal borsikafüvet is raktam a főzővízbe és olívaolaj helyett vajjal segítettem rá a megfelelő krémes állag elérésére. Főzés után, ha vajon kicsit átforgatom a zöldbabot, akkor kicsit el is veszti a nagyon "zöld" ízét - a créme fraiche pedig tovább enyhíti -, azaz zöldbabot nem kedvelők számára is ajánlom ezt a pürét. Mindehhez bőrén ropogósra sült fogas készült, de rózsaszín kacsamellel is nagyon finom. (recept)

7 megjegyzés:

Limara írta...

csodás, mint mindig! A babpüré híre már eljutott hozzám :))

Nem vagyok mesterszakács írta...

Rengeteg féle ételt készítek zöldbabból, az egyik fő kedvencem, de még nem pürésítettem, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem gondoltam már rá. Nagyszerűen hangzik ez a bodzás feketeribizli rózsaborssal! Én most a fenyőmagos-szalonnás zöldbab köret mellé gondolkodom egy kesernyés, konyakos, borókás paradicsomszószon, a másik gondolatom pedig pont egy chilis, gyömbéres ribizlidzsem, mert fűszeres mangalica oldalas mellé szánom. A piros ribizlit nem cserélhetem le, mert anyósom ellát rendesen, így ebben kell gondolkodnom. A napi teendők mellett, mindig a "kisérleti konyhára" marad a legkevesebb időm:-(
Ha egy étlapon meglátnám az ételedet, azonnal lecsapnék rá.

salsa írta...

Hűűűű, továbbra is hozod a nyerő formádat. ;-)
Nekünk idén nagyon kevés feketeribizlink termett, alig volt egy kis szörpnek való. :-(

salsa írta...

off: Unold fagyigéppel kapcsolatban küldtem hozzád valakit a Nők Lapja Caféról.

Beatbull írta...

Limara: Köszi ;) Tavaly készült már vajbabból is, idén kipróbáltam zöldbabbal.
Ej, hogy mit nem csiripelnek a madarak ;) Hasonló formában vissza fog még köszönni ez a receptem ;)

Nem vagyok mesterszakács: Köszi, mindenképp próbáld ki bodzaszörppel és rózsaborssal ;) Jól hangzik a fenyőmagos bab! Konyak helyett szerintem elég egy kevés gin is a paradicsomszószba (az is boróka ugyebár és mellesleg nagyon jól megy a paradicsomhoz, ld. bloody mary pl.), esetleg egy kevés narancslé frissítéshez. A ribizlire épp ma írt sajtkukac egy thai citromfüves párosításról, szerintem az is mehetne hozzá, ha már a chilivel és gyömbérrel (és szójaszósszal? ;) ) ázsiai irányba viszed. Esetleg a mangalica is készülhet ázsiai ihletéssel, vagyis citromfűvel, gyömbérrel és szójaszósszal. De ehhez szerintem nem fog annyira menni a szalonnás zöldbab. Esetleg thai bazsalikomos zöldbab? Hmm... Amúgy a feketeribizli szerintem kicsit édesebb és "szedresebb" ízű, mint a piros ribizli.
Köszi, én is megkóstolnám bármelyik ételemet, ha meglátnám egy étlapon ;) Bár nagyban függ az eredmény az elkészítéstől, megfelelő egyensúlytól és az alapanyagoktól, nem elég csak összekavarni a hozzávalókat.

salsa: Köszi ;) Errefelé is rámijesztett a piacon a zöldségesem, hogy a nagy hőség miatt nincs sok esély feketeribizlire. Hál ég viszont most enyhült az idő, úgyhogy néhány tálkával lehet kapni - bár messze nem annyit, mint piros ribizliből.
off: Ok, még nem jelentkezett. Nem a világ legjobb fagyigépe, de otthonra elfogadható.

Nem vagyok mesterszakács írta...

Jó inspirációkat adtál, köszönöm. A gin a konyak helyett egyértelmű. Az oldalast mindig egy kis mézzel együtt pácolom, ne érezzen ki, csak ne tudja senki, hogy mitől szelídült meg a fokhagyma, bors és a pirospaprika. Szecsuáni borssal szerintem nagyon jó lenne. A ribizli dzsembe lehet, hogy egy kis fokhagyma kívánkozna, halszósz, egy parányi méz és balzsamecet. És akkor passzolna a kifejeztten sós, de mézzel szelidített sovány mangalica oldalashoz, és a fanyarkás és sós, magvas-szalonnás zöldbabhoz. A puding próbája az evés. Ha megfőztem beszámolok.
A feketeribizli nem könnyen elérhető most frissen, nekem viszont van itthon házias szilva- bodza lekvárom, karácsonyra kaptam egy nagy csomagban:-) azt is hasznosítom majd valamihez.

Hapci írta...

A rózsaszín kacsamellel minden nagyon finom. Még a múltkori karamellizált (odakozmált) banánom is...