Blutwurst csicsókapürével és marinált céklával
Október utolsó hétvégéjén az eat&style kiállítás és vásár nürnbergi állomására látogattam el, melyről egy rövid beszámolót is írtam. Rendkívül érdekes kínálata volt a legtöbb standnak, többnél is hosszabban elidőztem. A legtöbb időt a fuldai vaníliabolt standjánál töltöttem, ahol friss madagaszkári bourbon vaníliarudak mellett vaníliás kencéket, likőröket és különböző gyümölcsös ízesítésű (aromamentes, azaz kizárólag valódi gyümölcsből készült) vaníliás balzsameceteket árusítottak. Nem vagyok igazán ecetkedvelő, de annál inkább rajongok vaníliás ételekért és készítményekért. A finomabbnál finomabb vaníliás ecetjeik közül is a legjobban a kedvenc gyümölcsöm ízlett, így a vaníliás-szedres balzsamecetből hoztam haza egy üveggel.
A céklát miután sütőben alufóliában megsütöttem, majd meghámoztam és kockára vágtam, vaníliás szedres balzsamecetben marináltam. Rendkívül izgalmas ízt adott a balzsamecet az egyébként eléggé édes céklának - jövő nyáron érdemes lesz kipróbálni a céklát friss szederrel is. A csicsókapürét a csicsókakrémleves receptje nyomán készítettem el azzal a különbséggel, hogy a tej-tejszín keveréket leszűrtem a puhára főtt csicsókáról és csak épp annyit öntöttem vissza belőle a csicsókához, hogy szép krémes pürét kapjak. A püré és a cékla mellé blutwurstot sütöttem - magyarul véres hurkának fordítható, de nem teljesen ugyanaz. A pörkölt mandulalapka ugyan csak dísz a tányéron, a meleg blutwursthoz viszont nagyon jól ment - talán lesz még folytatása. (recept)
9 megjegyzés:
Gyönyörű lett a tálalás! :)
Tetszik ez a csicsókapüré, én a hagyományos, vízben főzött változattal nem voltam túlzottan megelégedve, szóval ezt ki fogom próbálni! :)
A szeder-vanília-cékla-balzsamecet kombinációt is megjegyeztem, nagyon tetszik ez is. :)
Nagyon elegáns! Ez a gondolatolvasás nagyon működik (bár szerintem inkább a titok nyitja az, hogy épp ezeknek a zöldségeknek van szezonjuk), mert ma én is csicsókapürét készülük készíteni meg céklát, bár még nincs meg a konkrét étel, de ebédig meg fog születni.:D
WOW! Ez a fotó... tökéletes!
És a recept is! :)
flatcat: Köszi! Érdekes, hogy nagyon sok íz főtt bele a tej-tejszín keverékbe - a leves még ízesebb volt szerintem, mint a püré. Jövőre ezek szerint a céklalekvárod feketeribizli helyett céklával fog készülni? ;)
chriesi: Köszi! No igen, így, hogy mindketten szezonálisan igyekszünk főzni, egyszerűbb a gondolatolvasás ;)
Ami: Köszi szépen!
Izgalmas kombináció! Én a múltkor blutwurst-os töltött tésztát vettem a piacon, jó volt.
A fuldai vaníliabolt viszont nyilvános izgatásnak minösül! Mondjuk vaníliám most van, hoztam egy nagy csomaggal Indonéziából :-) De rákattintottam az online shop-ra és az elsö, ami szembejött, egy vadmálnás balzsaecet volt... Nekem, málna-junkie-nak ez mára sok :-)
Orsi: Blutwurststrudel? Az is finom ám, főleg egy kis almával ;) Hmm, meg hozzá még egy kis céklamártás és frissen reszelt torma.
Azt a sűrű szirupos vadmálnás / vaníliás 12 éves balzsamecetet is megkóstoltam, eszméletlen finom! Csak sajnos nem szeder. De ha nagy málnarajongó vagy, akkor szerintem mindenre ezt fogod locsolni - vagy akár magában kanalazni ;)
Nem Strudel, Blutwurstravioli. Zöld pesztóval ettem. Van a közeli piacon egy árus, csak töltött ravioli-féleségeket árul, gnocchit meg pesztót, néha elcsábulok. Bár eddig a legjobban a kecskesajtos-kakukkfüves ízlik.
Kedves Beatbull,
Gratulálok a Blogodhoz nagyon igényes, jó leírások vannak benne, az ételképek varázslatosak.
A Blutwurstról írtam egy kis bejegyzést a blogomba és
kérném a hozzájárulásodat 2 kép felhasználásához.
Természetesen megjelölöm a forrást.
Orbán Béla
Köszönöm szépen, Béla! Írtam mailt a kérdéseddel kapcsolatban.
Megjegyzés küldése