szerda, december 22, 2010

Pepita vörösboros körte vaníliás télispárga fagylalttal

Ha még mindig nem lenne konkrét elképzelésünk a karácsonyi vagy szilveszteri menünk desszertjéről, ezzel a nagyon jól előkészíthető pepita körtével egészen biztosan lenyűgözhetjük családunkat és vendégeinket. Valójában egy egyszerű fűszeres vörösborban készült körte (vagy nevezhetnénk akár forralt boros körtének is), aminek egy szimpla kis trükkel igazán izgalmas megjelenést kölcsönözhetünk. Az ötletet a Schöner kochen - kalte Küche (Főzzünk szebben - hideg konyha) című könyvben találtam, s rögtön kiszúrtam, hogy ezt még idén ki kell próbálni - vagy legalábbis addig, amíg még nincs elegem a forralt borból. Azt gondolom már mindenki tapasztalta, hogy a vörösbor csak a körte felső rétegét festi be. A mintázatnak valójában ez is a titka, azaz ebből következően a körtét két fázisban kell meghámozni: a piros foltok helyeit vörösborban főzés előtt, a fehér foltok helyeit pedig tálaláskor. Ezzel a módszerrel kézügyességünktől függően a pepita mintán túl bármilyen más mintát és alakzatot is rávarázsolhatunk a körténkre.


Zöldségekből már többféle desszertet készítettem, köztük készült pl. már spárgafagyi és petrezselyemgyökér créme brulée is. Így nem is állt távol a gondolat, hogy a feketegyökeret (vagy másik nevén: télispárga) is beépítsem egy desszertbe. A legtöbb téli gyökérzöldség nagyon jól harmonizál a vaníliával, csak ügyelni kell a megfelelő adagolásra. Mivel a feketegyökér pürésítve nagyon kellemes selymes krémes állagú, ezért a megszokott 1:1 arányú tej-tejszín alapból vaníliával együtt fagylaltot készítettem belőle. Rendkívül kellemes habos krémes állagúra sikerült, ízre pedig jobban is tetszik mint pl. a feketegyökérpüré vagy feketegyökér-krémleves. A körtéhez is nagyon jól ment, de a szirup sűrűségűre elfőzött karácsonyi fűszeres vörösborral zseniális párost alkotott. Feketegyökér híján érdemes sima vaníliafagyival is kipróbálni. (recept)

Mint minden évben karácsonykor ill. újévkor, idén is téli szünetet tartok a blogomon. Fordulatokban és eseményekben gazdag évre tekintek vissza - sajnos sok negatív, de szerencsére számos pozitív élménnyel is. Remélem, idén is sok érdekes, hasznos és legfőképp finom tippeket, tanácsokat és recepteket találtatok nálam. Minden kedves Olvasómnak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!

20 megjegyzés:

Vera írta...

Ez nagyon jól néz ki. A feketegyökér fagyit, pedig kipróbálom (ha egyedül leszek :).

Neked is kellemes ünnepeket! :)

chriesi írta...

Szerintem is nagyon jól néz ki, a fagyit én is ki fogom próbálni, van is itthon feketegyökér. :)

Neked is kellemes ünnepeket!

duende írta...

Eszméletlen! :))

flatcat írta...

Ez valami eszméletlen! :) A látvány is, meg a fagyi is, meg úgy az egész! :)
Boldog, békés karácsonyt kívánok! :)

Cserke írta...

Hű, nagyon jól néz ki!

Boldog karácsonyt neked is:)

Unknown írta...

Édes és Keserű: Köszi! Ki lehet próbálni társaságban is nyugodtan - csak nem kell elmondani, hogy mi van benne ;)

chriesi: Köszi! Egyáltalán nem ördöngös művelet így kifaragni a körtét, s mennyivel mutatósabb, nem?! Mindenképp készíts hozzá karácsonyi fűszeres vörösborszirupot, nagyon jó a fagyihoz!

duende: Köszi! Egyszerű, de nagyon hatásos ;)

flatcat: Köszi ;) Egy kis ropogós sárgás ostya mondjuk még elférne a tányéron.

Cserke: Köszi ;)

ehran írta...

Az igen, megint kitettél magadért. :) Szép és gusztusos, lehet kipróbálom én is az ünnepek között. Addig is kellemes Karácsonyt!

ZsóFakanál írta...

Nem semmi kombináció! Biztosan nagyon finom!
Nagyon boldog ünnepeket kívánok én is Neked! Már kipróbáltam a narancs "fűszert", isteni!

Unknown írta...

ehran: Köszi! Nálam továbbra is az átszerkesztett forralt bor szerepel az első helyen karácsonyi desszertjeimet tekintve ;) Nem ördöngös elkészíteni, arra viszont érdemes ügyelni, hogy mindig teljesen ellepje a vörösbor a körtéket.

ZsóFakanál: Érdemes kipróbálni, nagyon jól előkészíthető. Örülök, hogy tetszik a narancspor! Egy picit kesernyésebbre sikeredett most, mint amúgy szokott. Mivel próbáltad ki? Tengeri élőlényekre és halakra nagyon jó, de szép színfolt lehet püréken / krémeken / fagyikon is.

Frau Paprika írta...

Kedves Beatbull, boldog, szép ünnepet!

duende írta...

Kedves Beatbull! Kívánok neked és szeretteidnek szép, áldott karácsonyt, boldog új esztendőt, sok sikert, szerencsét, örömet! :)

Gabah írta...

Fantasztikus!
Boldog karácsonyt, Beatbull!
:-)

Bianka írta...

Gyönyörűűű
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Neked és Családodnak

Unknown írta...

Köszönöm szépen! Nektek is boldog karácsonyt kívánok!

ANGELA írta...

Zseni:)

Unknown írta...

Köszi;)

Puszedli írta...

Kellemes ünnepeket Nektek! Aztán gyere vissza hamar! :)

Unknown írta...

Köszi! Neked is kellemes karácsonyt kívánok!
Úgy érzem, jobb ha itt is megemlítem, mert így karácsonykor most nagyon rosszul esik: Sajnos idén egyedül, azaz csak szüleimmel karácsonyozom, mert nyárvégén Dite abbahagyta a többesszámban való gondolkodást... Szóval ezért sem említem a nevét itt már egy ideje. Ez is egyike az idei negatív eseményeknek. Majd csak január közepén térek vissza - új év, új lehetőségek, remélem a pozitív események lesznek majd túlsúlyban.

GasztroRéka írta...

Olyan szívesen nézegetem ezeket az alkotásokat! Azt nem állítom, hogy az összes alapanyagot ismerem, amit használsz, de sokat tanulunk a bejegyzésekből.
Szerintem jól jönne Mo-ra is szép főzésről szóló könyv.
Boldog Új Évet és további gasztronómiai sikereket!

Unknown írta...

Köszi, nagyon örülök, hogy így látod / fogadod, hogy sokat lehet tanulni a bejegyzésekből ;) Az alapanyagokkal előbb-utóbb találkozni fogsz, s akkor remélem, nem lesznek számodra annyira idegenek ;)
Neked is boldog új évet!