szerda, december 01, 2010

Fogas céklával thai citromfüves kókuszlében

A cékla-kókusz párosítással a Flavour Thesaurus lapozgatása közben találkoztam először. A gyökérzöldségek többségét érdemes kipróbálni tej vagy tejszín helyett kókusztejben főzve. Céklából így egy igazán izgalmas leves is készíthető. Mivel most télen frissen is kapható kókuszdió, ezért olyan ötletem támadt, hogy a kókuszdió belsejében lévő viszonylag sűrű kókuszvízzel fogom kombinálni a sütőben sült céklát. A kókuszvíz kinyerése nem bizonyult túl egyszerű feladatnak. Lehetett volna fúróval is próbálni két lyukat fúrni (egyiken bemegy a levegő, hogy a másikon ki tudjon jönni a lé), de fúró híján a kalapácsos megoldásnál maradtam. Ehhez a kalapács keskeny oldalával érzéssel kell ütögetni a kókuszdió közepét, míg meg nem reped. Ha szerencsénk van, akkor a külső burok úgy válik le a belső magról, hogy utóbbi sértetlen marad. Maga a belső mag késsel is már könnyen vágható.


Még sosem lékeltem kókuszdiót, így meglepő volt számomra, hogy egy közepes méretű kókuszdióban bő 1-2dl lé rejlik. A kókuszvizet egy alaposan megütögetett thai citromfűvel ízesítettem (infuzionáltam), ami leszűrve végül egy könnyű levesalapot adott az ételnek. Ebbe kerültek a szedres-vaníliás balzsamecetben marinált sült céklakockák, egy szelet a bőrén ropogósra sült fogas és egy kevés frissen vágott kerti zsázsa. A céklán pihenő reszelék ezúttal nem a klasszikus torma, hanem a friss kókuszdióból kikapart kókuszhó. Kikaparás közben kereszteltem el a friss reszeléket kókuszhónak, mert így enyhén nedvesen hóhoz hasonló állagúnak éreztem - leginkább azért is, mert ilyen hajszálvékonyan a viszonylag magas zsírtartalma által szinte elolvad az ember nyelvén. Rendkívül jól harmonizált a balzsamecet által enyhén savanykás cékla a kókuszvíz könnyed kókuszízével és a fogassal. Egyetlen bökkenője a tányérnak, hogy csak az asztalnál lehet összeállítani, hiszen a cékla pillanatok alatt befesti a kókuszvizet. Emiatt érdemes előbb a kókuszvizet a tányérba szedni, majd utána belehelyezni a céklakockákat. (recept)

9 megjegyzés:

Vera írta...

Tegnap megrendeltük a könyvet Noémivel, már alig várom. Mégegyszer köszi a tippet.

chriesi írta...

Csatlakozom Verához! Két éve pont karácsonyra főztem kókusztejes céklalevest. :) Jól hangzik nagyon az étel, akár egy virág, nagyon szép.

Jenis írta...

A fogasfilén kívül minden alapanyaggal rendelkezem, sőt a cékla már a hűtőben vár :)

Jenis írta...

Biztosan ostoba kérdés, de ha a kókuszban kókuszvíz van, akkor mi a kókusztej???aoraphyn

Unknown írta...

Vera: Ha időm engedi, akkor lesz még egy könyvtipp ;) A flavor bible mondjuk nekem jobban tetszik. No meg a foodpairing. Utóbbiból nyugodtan kiadhatnának már végre egy lexikont.

Noémi: Ezek szerint másfelől is lehet hallani a cékla-kókusz párosításról ;) Ilyen könnyed formában, mint ebben a receptben kókuszvízzel, még nem találkoztam vele sehol. Köszi, örülök, hogy tetszik! Hal nélkül még virágosabb volt a kép, mert akkor még az egyes céklaszirmok is szebben elválasztódtak egymástól. Arról sajnos nem készítettem külön fényképet.

Jenis: Szuper ;) Azért egy kicsit kell zsonglírozni az édes, savanykás és sós ízekkel, hogy összeálljon a cékla a kókusszal. Nem ostoba kérdés: a kókusztejet friss kókuszból épp a hétvégén készítettem. Le kell hozzá reszelni a kókusz fehér húsát, majd vagy a kókuszvízzel, vagy sima vízzel felfőzni (én felfőztem) - egy kevés zöldcitromhéj ill. zöldcitromlé sem árt bele - s végül ruhán keresztül ki kell nyomni belőle a levet. Nekem nem lett olyan sűrű az eredmény, mint a dobozos kókusztej, ízre viszont sokkal frissebb és finomabb. Télen, amikor kapható friss kókusz, én ezentúl tuti nem fogok használni dobozos kókusztejet.

Jenis írta...

Köszi, ha tudtam volna, hogy ilyen egyszerű, én se vettem volna boltit! Már csak az a kérdés hogyan fogom egyedül "kinyitni" a kókuszt, majd keresek rá valami többet ésszel módszert:)) Ja és azt elfelejtetted, hogy a reszeléket tepsire terítve ki lehet szárítani, így még kókuszreszeléket is kapsz!

chriesi írta...

Spontán ötlet volt a leves. Kókuszvizet még nem használtam sosem, általáben megiszom, de most inspiráltál. :)

Unknown írta...

Jenis: A kép felett írtam egy nagyon jó módszert - fogj egy kalapácsot és a keskeny fejvéggel óvatos határozottsággal ütögesd a kókuszdió közepét. Szépen meg fog repedni - s ha szerencséd van, akkor csak a külső héj reped meg, s ki tudod választani belőle a belső magot - azt pedig már késsel is lehet vágni.
Igen, a megmaradt reszeléket ki lehet teríteni és meg lehet szárítani - sokkal finomabb szerintem viszont a nem kinyomott kókuszból készülő reszelék / chips. Nincs az a szálkás hatása, mint a kókuszreszeléknek.

chriesi: Szerintem sokmindenre jó a kókuszvíz, kár hogy a tej és reszelék mellett nem lehet a vizet is külön kapni. Koktélokba is sokkal inkább menne szerintem a kókuszvíz, mint a kókusztej.

chriesi írta...

Szerintem teljesen igazad van, és ami még bosszantó, hogy olyan gyakran már penészes a kókusz, vagy csak nekem nincs szerencsém. Van, hogy nem is érezni még a kókuszon a szagot, viszont mikor a levet megkóstolom...