hétfő, december 06, 2010

Csicsókakrémleves pörkölt mandulával és gránátalmával

Minden bizonnyal a létező legegyszerűbb elkészítési módot csicsókára Jason Atherton: Maze - The Cookbook című könyvében olvastam. Semmiféle alaplé, krumpli vagy egyéb adalék nem kerül bele, hanem mindössze 1:1 arányban tej és tejszín, majd miután puhára főtt a csicsóka, vajjal teszi igazán tartalmassá, valamint sóval és borssal ízesíti. S ennyi is a recept. Jó, persze a könyvében kacsaragut, vargányapürét és vargányabrióst is tálal hozzá, ami izgalmasabbá teszi ugyan a fogást, de egyben az elkészítést is megnehezíti. Én most csak a krémes levest valósítottam meg. Mivel eléggé sűrű és tartalmas a leves, ezért úgy gondoltam, hogy egy kevés savanykás gyümölcsös íz könnyíteni fog a levesen. Ezt a szerepet betölthette volna valamilyen ízesítésű jó minőségű balzsamecet vagy néhány szépen kifilézett gerezd vérnarancs, én viszont gránátalmával szórtam meg, ami tökéletesen jól teljesítette a könnyítő feladatát. Ezen túl pörkölt mogyorólapkával szerettem volna megszórni a levest, de mindenhol csak mandulalapkát találtam mogyorólapka helyett. Utóbbi ezek szerint nem is létezik a boltokban? Mindenesetre pörkölt mandulalapkák mellett döntöttem, amik jól mentek a leveshez és a gránátalmához, viszont mogyoróval szerintem még jobb lett volna a harmónia. (recept)

12 megjegyzés:

certaldo írta...

Nálunk sem lehet mogyorólapkát kapni (tudomásom szerint), én szarvasgomba szeletelővel csináltam hasonló célból (tehát nem kellett túl sok). A szarvasgombagyalu nagyon vékonyan dolgozik és nagyon éles. Egy-egy szem mogyoróból - hogy a kezedet se szeleteld bele 3-4 szép szeletke vágható.

Unknown írta...

Ó, ez nagyon jó ötlet! Köszi ;) Szarvasgomba-szeletelőm/reszelőm még nincs, de külön erre a célra már megérné beszerezni.

duende írta...

Csodás leveske! És nálunk rengeteg csicsóka vana piacon, köszi. Vittem. :)

chriesi írta...

Most készültem pont csicsókalevest főzni,és a grántalmát is ideje lenne végre felhasználom, úgyhogy viszem én is a receptet. :)

bévé írta...

Gyönyörűűűűűűűűűűűű!

Raindrop írta...

Ez a leves és ez a ravioli(http://www.kiserletikonyha.hu/2010/06/robiola-ravioli-zoldspargaval-es-bodzas.html) fotó az überkedvencem. :)

Unknown írta...

duende: Köszi ;) Még lesz majd a héten egy tipp csicsókára.

chriesi: No, hát gondolatolvasó vagyok ezek szerint ;)

salsa: Köszi ;) A kis zöld tekervények egyébként újhagyma zöldjeiből készültek. Szép feszes zöldeknél, ha eléggé vékony csíkokat vágsz belőle, akkor ilyen szépen felgöndörödnek maguktól. Csak sajnos pillanatok alatt megfonnyad a keskeny részük, emiatt nem lehet előkészíteni.

Raindrop: Köszi! Ezek szerint az egyszerű tálalású piros-fehér-zöld tányérok jönnek be neked? ;)

bévé írta...

Inkább azt mondd meg nekem, hogy milyen felszereléssel fotózol! ;-)

Unknown írta...

Oldalról függönyön keresztül beeső napfény + derítésre 5 karton összeragasztva egy nagy kartonná és alufóliával bevonva - súlyzóval kitámasztva. Ehhez egy Canon EOS 40D, legtöbbször egy Canon EF 50mm 1.4 objektívvel, s mindez egy Manfrotto statívon áll. Utóbbi fontos, mert így az egész set előkészíthető / beállítható, a kész tányért már csak leteszem, lefényképezem 2-3 szögből 2-3 féle blendével és már lehet is enni.

Ildinyó írta...

Gyönyörű!!! :) Csak így, egyszerűen! És az íze? Hmmm... vittem a receptet, mert imádom a csicsókát, és ez nagyon-nagyon jól hangzik! :) Köszi! :)

Bianka írta...

Olyan mint egy festmény

Unknown írta...

Ildinyó: Köszi szépen! Egy kevés savanykás íz szerintem kell bele, itt most a gránátalma töltötte be ezt a szerepet, de lehetett volna pl. narancsos vagy grépfrútos raviolit is készíteni bele - vagy legegyszerűbben egy pohár száraz fehérbort kortyolni hozzá ;)

Bianka: Köszi! Pedig csak véletlenszerűen szórtam meg. Mondjuk néhány modern festmény is úgy néz ki, mintha a véletlen szüleménye lenne ;)