Ha a tél folyamán ráununk a burgonyára, alternatívaként jó választás a karórépa. A belőle készített püré állagát tekintve hasonlít a krumplipüréhez, mindössze könnyedebb az alacsonyabb keményítő-tartalma miatt. Főzés közben egy apró gerezd fokhagymát is hozzá szoktam adni, amely enyhén ízesíti, anélkül, hogy közben elnyomná a karórépa ízét. Maga a karórépa és méginkább a főzőleve a földimogyoró aromájára emlékeztetnek. Édességét tekintve is hasonlónak érzem a karórépát a földimogyoróhoz, emiatt ízesítéskor érdemes pár csepp ecet hozzáadásával egyensúlyba hozni.
A karórépát ezúttal püréként használtam fel egy egyszerű fogásban. Hozzá pisztrángot sütöttem a bőre oldalán és leveleire bontott kelbimbóval valamint piros répával tálaltam. A piros répáról a kép alapján azt lehetne gondolni, hogy ételfestéket alkalmaztam volna vagy céklalében főzhettem. A répának viszont ez volt a természetes színe, mindössze maga a hő hatására vált még élénkebbé. Pár hete tűntek fel a piacon ezek a helyi termesztésű piros répák fehér, sárga, sápadt narancssárga és lila társaikkal együtt. Jócskán fel tudja javítani egy tányér megjelenését, ha egy zöldségből különböző színűeket alkalmazunk ill. egy zöldség különböző színeiből a megfelelőt a további elemektől függően választjuk ki. (
recept)
Read this post in English on
myBites.
5 megjegyzés:
Mmm...! Nagyon tetszik! A piros répa szerintem a legfinomabb az összes közül. Karórépa püré nálam is tervben.
Nekem a lila répa a kedvencem az ízüket tekintve. Bár attól is függ, hogy honnét származik a répa és milyen évszak van épp - a helyi téli répa pl. jó édes szokott lenni, míg tavasszal az első fiatal répák (az elsők még importáltak) eléggé fakó ízűek. Nem lehet, hogy nálad azért kedvenc a piros, mert céklára emlékeztet a színe miatt? ;)
A karórépa püréhez mindenképp kell valami kis zsiradék, hogy ne legyen vizes hatása - itt pl. vaj és egy kevés tejszín.
Karórépa pürét imádom! Tavaly óta a kedvencem, mióta először vettem a biopiacon, aztán megcsináltam pürének. Néha krumplival vagy sütőtökkel keverve pürésítem. Fincsi!
Jók a fotók!
:)) Nem, nem, a lila nem olyan zamatos, legalábbis,amit itt lehet kapni, és nem is annyira édes, mint a piros. Persze attól is függ, hogyan készítjük el, mert pl. simán vajban puhítva hosszú ideig lassú hőfokon, sokkal intenízvebb lesz az íze. Püré vaj nélkül nem kerül ki a konyhámból. ;)))
Zita: Sütőtökkel párosítva nagyon jól hangzik! Lehet egyébként nyersen vagy főtt korongokként is elkészíteni. Idén februárban pl. ecetes uborkával készítettem Andree Köthe nyomán (épp most nevezte ki a német Gault Millau a 2012-es év szakácsának).
Noémi: Nekem nyersen ízlik a legjobban a lila répa, úgy is érzem a legfinomabbnak. Naná, hogy kell a vaj - olvastam az interjúdban, hogy vaj nélkül nem tudnál élni ;)
Megjegyzés küldése