kedd, november 29, 2011

Pisztráng karórépa pürével, piros répával és kelbimbó levelekkel

Ha a tél folyamán ráununk a burgonyára, alternatívaként jó választás a karórépa. A belőle készített püré állagát tekintve hasonlít a krumplipüréhez, mindössze könnyedebb az alacsonyabb keményítő-tartalma miatt. Főzés közben egy apró gerezd fokhagymát is hozzá szoktam adni, amely enyhén ízesíti, anélkül, hogy közben elnyomná a karórépa ízét. Maga a karórépa és méginkább a főzőleve a földimogyoró aromájára emlékeztetnek. Édességét tekintve is hasonlónak érzem a karórépát a földimogyoróhoz, emiatt ízesítéskor érdemes pár csepp ecet hozzáadásával egyensúlyba hozni.

hal sült pisztráng pisztrángfilé karórépa püré piros répa sárgarépa kelbimbó levél
pisztráng karórépa pürével, piros répával és kelbimbó levelekkel
A karórépát ezúttal püréként használtam fel egy egyszerű fogásban. Hozzá pisztrángot sütöttem a bőre oldalán és leveleire bontott kelbimbóval valamint piros répával tálaltam. A piros répáról a kép alapján azt lehetne gondolni, hogy ételfestéket alkalmaztam volna vagy céklalében főzhettem. A répának viszont ez volt a természetes színe, mindössze maga a hő hatására vált még élénkebbé. Pár hete tűntek fel a piacon ezek a helyi termesztésű piros répák fehér, sárga, sápadt narancssárga és lila társaikkal együtt. Jócskán fel tudja javítani egy tányér megjelenését, ha egy zöldségből különböző színűeket alkalmazunk ill. egy zöldség különböző színeiből a megfelelőt a további elemektől függően választjuk ki. (recept)
hal sült pisztráng pisztrángfilé karórépa püré piros répa sárgarépa kelbimbó levél
pisztráng karórépa pürével, piros répával és kelbimbó levelekkel
Read this post in English on myBites.

5 megjegyzés:

chriesi írta...

Mmm...! Nagyon tetszik! A piros répa szerintem a legfinomabb az összes közül. Karórépa püré nálam is tervben.

Unknown írta...

Nekem a lila répa a kedvencem az ízüket tekintve. Bár attól is függ, hogy honnét származik a répa és milyen évszak van épp - a helyi téli répa pl. jó édes szokott lenni, míg tavasszal az első fiatal répák (az elsők még importáltak) eléggé fakó ízűek. Nem lehet, hogy nálad azért kedvenc a piros, mert céklára emlékeztet a színe miatt? ;)

A karórépa püréhez mindenképp kell valami kis zsiradék, hogy ne legyen vizes hatása - itt pl. vaj és egy kevés tejszín.

Zita írta...

Karórépa pürét imádom! Tavaly óta a kedvencem, mióta először vettem a biopiacon, aztán megcsináltam pürének. Néha krumplival vagy sütőtökkel keverve pürésítem. Fincsi!

Jók a fotók!

chriesi írta...

:)) Nem, nem, a lila nem olyan zamatos, legalábbis,amit itt lehet kapni, és nem is annyira édes, mint a piros. Persze attól is függ, hogyan készítjük el, mert pl. simán vajban puhítva hosszú ideig lassú hőfokon, sokkal intenízvebb lesz az íze. Püré vaj nélkül nem kerül ki a konyhámból. ;)))

Unknown írta...

Zita: Sütőtökkel párosítva nagyon jól hangzik! Lehet egyébként nyersen vagy főtt korongokként is elkészíteni. Idén februárban pl. ecetes uborkával készítettem Andree Köthe nyomán (épp most nevezte ki a német Gault Millau a 2012-es év szakácsának).

Noémi: Nekem nyersen ízlik a legjobban a lila répa, úgy is érzem a legfinomabbnak. Naná, hogy kell a vaj - olvastam az interjúdban, hogy vaj nélkül nem tudnál élni ;)