péntek, augusztus 17, 2012

Lapos pisztráng és ratatouille zöldfűszer ágyon sütve

Minden évben augusztusban újra és újra előkerül a ratatouille. A hagyományos, kissé "trutyi" állagú lecsótól elrugaszkodva rendkívül sokféle módon tálalható. Készülhet belőle pl. egy igazán üde mártás szufléhoz vagy sültekhez, hűsítő sós fagylalt, vagy a kedvencem: egy a nyár ízeit önmagába összesűrítő leves. Mindegyik receptben közös, hogy a zöldfűszerek a zöldségekkel együtt főnek ill. sülnek. Zöldfűszereknél viszont az a tapasztalatom, hogy közvetlenül tálalás előtt 10-15 perccel az ételhez hozzáadva vagy az ételben pihentetve - azaz nem hosszan főzve - sokkal frissebb, üdébb ízt kölcsönöznek neki. Ez volt az egyik elgondolásom, ami az alábbi recepthez vezetett.

A másik ötlet a halak sütőben való sütéséből eredt. Európában szinte kizárólag csak a hasa felől filézik a halakat. Ezt az üreget szokás megtömni sütéshez citrommal, fokhagymával és zöldfűszerekkel. A gond ezzel az, hogy a hal húsa csak viszonylag kis felületen érintkezik a zöldfűszerekkel, azaz csak nyomokban tudja átvenni a hal a fűszerek ízét. Nemrég egy speciális filézési technikát próbáltam ki, amelynek köszönhetően a zöldfűszerek teljes hosszban érintkezhettek a hal húsával. Az eredmény ennek köszönhetően sokkal zamatosabb lett - no s persze fogyasztani is egyszerűbb volt, hisz egy szálka sem maradt a szaiblingban. Most egy másik filézési technikát próbáltam ki, melynél a pisztrángot a gerince és a szálkák eltávolítása során szétnyitottam és ezzel együtt úgymond kilapítottam. Ennek köszönhetően a hal húsa teljes felületén érintkezhetett a sóval, borssal és a zöldfűszerekkel, s laposságának köszönhetően gyorsabban meg is sült.

csőben sült lapos pisztráng ratatouille francia lecsó kakukkfű rozmaring babérlevél
lapos pisztráng ratatouille és zöldfűszer ágyon sütve
A fenti két ötletet egyesítve tehát előbb a félig elkészült ratatouille-t tettem a sütőtálba, majd rá a zöldfűszereket és végül a lapos pisztránggal fedtem be. Így került a tál a sütőbe, ahol a pisztrángnál megszokott 20-25 perc helyett már 8-10 perc is bőven elég volt ahhoz, hogy átsüljön a hal. Tálaláskor a zöldfűszereket eldobtam, viszont a friss íze mind a halba, mind a ratatouille-ba nagyon szépen beleitta magát. (recept)

Nincsenek megjegyzések: