csütörtök, február 05, 2009

Zöldteás rizottó fogassal, aszalt sárgabarackos ördögszekér laskagombával

Ugyan naptár szerint még tél van, de valahogy továbbra sem kap el az ihlet, hogy "lakásmelegítő" sülteket, vagy "pocaknövelő" nehéz téli ételeket készítsek. Hó sincs, hideg sincs, a nap is süt (... ha felszáll a köd ...), már át is váltottam télidzsekiről széldzsekire. Lehet az aktuális idő, lehet a tavasz utáni vágyakozás miatt is hajlok inkább a frissebb, könnyedebb, üdébb ételek felé. Így született pl. ez a zöldteás rizottó is, melyhez fogast sütöttem ropogós bőrrel és a bevált aszalt sárgabarack-gomba párossal körítettem.


Ugyan már egyszer sikeresen összeházasítottam az aszalt sárgabarack-gomba-zöldtea kombinációt, de nagyon izgatta a fantáziámat, hogy vajon a zöld teát rizottóba is bele tudnám-e csempészni. Elvégre variálható a rizottó alapleve, pl. búzasör is kerülhet bele, de akár tiszta paradicsomlében is megfő a rizs. Mivel a sencha zöldtea levelei nem túlzottan penetránsak, ezért úgy döntöttem, hogy most akár érintetlenül is hagyhatnám a csirkealaplevet, s közvetlenül is beleszórhatom a zöldteát a rizottóba. Így is lett, s nagyon kellemesen jött ki ezáltal a sencha íze a rizottóban. Az aszalt sárgabarackot ezúttal a gombához dobtam, s még kajszipálinkával is flambíroztam. Mindehhez ropogós bőrű fogast sütöttem. Ismét nagyon ízlett a párosítás. Azt hiszem lesznek még nálam további variációk is a sárgabarack-gomba-tea kombinációra ;) (recept)

5 megjegyzés:

Vesta írta...

Bevallom, egy ideje már írigykedek Ditére,annyira ennék ebből a köretből (persze a halból is), csak csinálná meg nekem valaki...

duende írta...

Nagyon tutti! :)

Unknown írta...

Köszi szépen, Vesta és duende!

Vesta: Semmi komplikált nincs ebben a köretben, egy sima rizottó, amibe sencha tealevél is került ill. megpirított gomba. Szóval Te is el tudod készíteni ;) Ditém spec. ebből sajnos nem tudott kóstolni, mert épp otthon van beiratkozni az utolsó félévére.

Névtelen írta...

Nnna, végre! Már vártam! Nagyon jól hangzik, köszönöm!

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik ;) Mit is vártál?