hétfő, április 19, 2010

Átszerkesztett retek

Vagyis mi mindent lehet egy szem retekből készíteni és egy kanálra összesűríteni? Maga a gumó nagyon tetszik jó sós vízben főzve, csak annyi a gondom vele, hogy a héj a piros színét pillanatok alatt elveszti. Emiatt azt találtam ki, hogy főzés előtt meghámozom a retket és a piros héját külön hasznosítom. Így nem csak a színekkel, hanem még az állagokkal is tudtam játszani, hiszen a héjdarabok ropogósak maradtak, míg a meghámozott fehér gumót vajpuhára főztem.


A retekleveleket nyersen hagytam és alapos mosás után tejföllel pürésítettem. Maguk a gumók főzés közben elvesztették enyhe csípősségüket és enyhén édeskéssé váltak. A zöld mártással próbáltam ezeket kompenzálni, ezért került bele enyhén savanykás tejföl ill. enyhén csípős wasabi és zöld tabasco. Végül egy friss és egyszerű üdvözlőfalatként építettem össze az egyes összetevőket 1-1 kanálon. Érdekesség ennél az üdvözlőfalatnál, hogy minden kanál tartalma pontosan egy reteknek felel meg. (recept)

5 megjegyzés:

judit magos írta...

Remek recept!

Ági, aki főz írta...

Izgalmas, ahogy azt már megszoktam. Bár ódzkodok a retek levél erős szagától, így megkóstolnám.

Flat Cat írta...

Ez is nagyon tetszik! :)
Ami pedig nem tartozik ide szervesen: hétvégén kipróbáltuk a sült retket (igaz, az nem jégcsap volt, hanem hónapos) és nagyon ízlett! :)

Névtelen írta...

Hihetetlen... ismét!
A kandírozott egész citromot csinálom a héten valamikor! Majd ez is sorra kerül.

Unknown írta...

Judit: Köszi szépen ;)

Ági: Még nem tűnt fel nekem, hogy a reteklevélnek kellemetlen erős szaga lenne. Savanykás tejtermékekkel nagyon jól harmonizál szerintem, pl. tejföl helyett iróval vagy joghurttal is pürésítheted.

Flat Cat: Köszi, örülök, hogy tetszik ;) Örülök, hogy ízlett a sült retek. Ugye milyen izgalmas puhára főzve a lédús állaga? ;)

Névtelen: Köszi, örülök, hogy ez a receptem is tetszik ;) A citromot kandírozás előtt tiszta vízben is felfőzheted néhányszor (a vizet mindig lecserélve), így még jobban elveszti a keserű ízét. Bár ezt úgy is elveszíti, ha kandírozás után sikerül tényleg hajszálvékonyra kikaparnod - kicsit szöszömötölős feladat, de jó szórakozást hozzá ;)

Névtelen: Köszi szépen! Megnézem ;)