csütörtök, április 22, 2010

Malacgerinc főtt retekkel és tejfölös reteklevél salátával

Reteklevelet legegyszerűbben talán saláta formájában lehet a konyhán belül alkalmazni. Ehhez mindenképp ép levelű retek szükséges, ill. - akárcsak a madárbegysalátánál - rendkívül alaposan le kell mosni a földet és homokot a levelekről. Legnagyobb előnye, hogy nyersen a levelek még megtartják az enyhén retekre emlékeztető ízüket. Öntetet tekintve szerintem kevésbé illenek a reteklevélhez ecetes vagy citromleves vinaigrette-ek. Tejfölös, irós vagy joghurtos öntetekkel viszont zseniális párost alkotnak, főleg ha még egy kevés édes lilahagymával vagy enyhe salottával is ízesítjük.


Másik köretként kis piros retket főztem. Főzés közben a retek hamar elveszti csípős ízét és élénk piros színét. Az eredmény kissé újkrumplira, kissé spárgára emlékeztető, rendkívül lédús egyszerű köret. Érdemes a retket jó sós és esetleg enyhén ecetes lében főzni, hogy ne csak egy ízszegény vizes gömböt kapjunk. A köretekhez a hentesem utolsó malacgerincét sütöttem, ugyanis sajnos az elmúlt héten nyugdíjba vonult. Amíg új hentes után nézelődöm, valószínűleg többnyire halas receptek fognak következni a blogomon. (recept)

3 megjegyzés:

Orsi írta...

Halas receptek - hurrá!! Imádom a blogodat a találékonysága, az alapossága, na meg a szép fotók miatt, de...
Üdv,
egy fél-vega

Unknown írta...

Köszi szépen, Orsi! Én is szívesen lapozgatom a koliori blogodat, a legutóbbi 34-es bejegyzésed nagyon tetszett ;) Mit szerettél volna még írni a "de..." után?

Orsi írta...

Azt hittem, kitalálod.;) Az én ízlésemnek kicsit sok a hús.