hétfő, március 14, 2011

Mandulás répatorta kandírozott gyömbérrel és almasorbet-val

Utóbbi időben rászoktam a kandírozott gyömbérre. Ezt leginkább Reninek köszönhetem, még tavaly decemberben kaptam tőle egy kis üveggel. Csillapítja a hirtelen cukorhiányt, s enyhe csípősségével egyben kellemes meleget is ad. Bár bolti és házi kandírozott gyömbérrel is működik, ebben a süteményben boltit használtam, ami a házival ellentétben puhább és nem úszik cukorszirupban.


A sütemény alapreceptje innét származik. Annyit változtattam rajta, hogy a friss gyömbéren túl sok kandírozott gyömbért is adtam a tésztához, ill. az őrölt mandula mennyiségét mérsékeltem, ami által könnyedebb eredményt kaptam. Bár amúgy is eléggé könnyed a tésztája, hiszen nincs benne se vaj, se olaj, s liszt helyett is őrölt mandula szerepel benne. Desszertként tálalva Lebovitz receptje nyomán gyömbéres almasorbet-t készítettem hozzá, ami a savanykás ellenpólust alkotta az édes sütihez. (recept)

Nincsenek megjegyzések: