kedd, március 01, 2011

Juharszirupos-szójaszószos garnéla kumquatos-kókuszos édesburgonya-pürével

Előszeretettel használok friss fokhagymát a főzéshez, azaz olyat, amelynek a zöld szárát is fel lehet használni. Maguk a gerezdek kellemesebb, selymesebb ízűek, s könnyebb is tisztítani őket - bár igazából felesleges hámozni is, hiszen a héjuk is ehető még ilyen állapotban. Minden évben ilyentájt kb. egy hónapra eltűnik a piacról, s csak annyira fiatal fokhagyma kapható, aminek még a gerezdjei sem fejlődtek ki. Szinte ugyanúgy használható, mint a póréhagyma, csak épp kellemes fokhagyma ízű. Legszívesebben rizs főzőlevébe teszem. Most a garnélák megmelegítésére szolgáló juharszirupos szójaszószba került egy kevés chilivel együtt fűszerként.


A méz-szójaszósz páros viszonylag elterjedt és népszerű. Ebből a mézet cseréltem most juharszirupra, mert egyrészt jól megy szerintem édesburgonyához, másrészt pedig önmagában is előszeretettel nassolgatom. Pürékbe jellemzően 1-2ek vajat szokás elkavarni, amitől szép krémes állagú és teltebb, kerekebb ízű lesz. Ezt a vajat ezúttal kókuszolajra / kókuszzsírra cseréltem, ami ugyanúgy betöltötte a vaj szerepét, de egyben friss ízt is adott a pürének. Sokkal jobban is tetszik a kókuszolaj / kókuszzsír használata a bolti kókusztejjel szemben, mert nem fehéríti ki a pürét, krémet ill. levest, nincs benne az olykor kellemetlenül fellépő furcsán zsíros mellékíz és sokkal frissebb hatása van (kb. mint a friss házi kókusztejnek). Ropogós kiegészítőként most kesudióval szórtam meg, de pörkölt földimogyoróval még jobb. (recept)

7 megjegyzés:

Reni írta...

Hát ez isteni lehet! Baromi jó kombináció!

bévé írta...

Ez isteni lehet!
Egy hónapra eltűnik a piacról???? Brühühühü. Én örülök, ha egy hónapig látom a piacon.

chriesi írta...

A kókuszolajos pürét mindenképpen kipróbálom, nagyon tetszik!

Unknown írta...

Reni: Köszi szépen! Eredetileg egy esti vacsim volt, édesburgonyára kaptam kedvet, azt hoztam a piacról, a többit itthon szedtem össze (valamiért rászoktam, hogy a hűtőben mindig pihen 1-2 kumquat, jó főzőlébe vagy pürébe is, esetleg díszként). Aztán olyan jó dolog sült ki belőle, hogy kicsit tovább faragtam rajta, míg végül ez született belőle ;)

BéVé: Köszi! Igen, szerencsére itt szinte folyamatosan lehet kapni a zöld száras friss fokhagymát. Szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt összeszikkad, hűtőben egy hétig is szép friss marad.

chriesi: Örülök, hogy tetszik! Itt is fontos persze, hogy jó kókuszolaj legyen. Nekem jobban tetszik így a püré, mint kókusztejjel.

Orsi írta...

Gratulálok, guszta, mint mindig.
"Egy esti vacsim..." jó neked! Bárcsak nekem is ilyen lenne - ilyenre lenne időm - a hétvégéről dobozolt, felmelegített maradékok meg a pirítósteával helyett.

Unknown írta...

Köszi Orsi!
Öhm, ennél a munka-/időigény abszolút minimális: egy szép szem édesburgonyát meghámozni, felaprítani és kevés vízzel feltenni puhulni - egy másik lábasba pedig a "marinádot" összeönteni és hozzá egy fokhagymaszárat felaprítani. Aztán amíg leszűrőd és pürésíted az édesburgonyát, addig melegedhet a garnéla és kész is. Egyedül a szűrőn való átkenés kicsit időigényes, de ez hétközben elhagyható. Szóval nem nagyképűsködésből írtam az "esti vacsit", hanem tényleg nem időigényes (a tálalás ne szuggerálja ezt ;) ). Az persze szerencsés dolog, hogy a piac hazafele útba esik és nem kell külön eltekerni oda.

Bianka írta...

Nagyon guszta