szerda, március 16, 2011

Mákos sült cékla thai citromfüves-gyömbéres répakrémmel

Végre sikerült megoldanom a szeletelő-problémát. Szép és egységes vékony szeletek hántolása késsel szinte lehetetlen, de még hámozókéssel sem egyszerű feladat. Beállítható asztali szeletelőgép ugyan szép és jó, de nem olcsó mulatság, rengeteg helyet foglal és a takarítása sem leányálom. Andree Köthe séfkurzusán kaptam a tippet a séf úrtól, hogy Rösle márkájú szeletelőt / gyalut használ. Kicsit utánanéztem, s mivel szimpatikus volt és elfogadható áron kínálták (Rösle 95028 Hobel 12x40cm, kb. 7500ft), ezért rögtön be is szereztem. Nem akarom túlságosan reklámozni, de tényleg nagyon meggyőzőek voltak az eddigi eredményeim vele.

Teljes egészében fémből készült, azaz nem fog egyhamar megrepedni vagy elkopni, mint műanyag társai. Rendkívül éles a pengéje, s a szeletek vastagsága 10 fokozatban mechanikusan állítható - ahol a legkisebb 2-3 beállítással annyira vékony szeletek készíthetők, hogy újságot is lehet mögöttük olvasni. Puhább élelmiszereknél sajnos gond, hogy nem forog a penge, mint egy szeletelőgépnél, ezért óvatosan oda-vissza kell mozgatni a szeletelendő alapanyagot. Előny viszont, hogy puha gumitalpakkal van ellátva, ezáltal nem csúszik el egykönnyen. Leginkább fekve szoktam használni, ugyanis a lábai és a fogója pont úgy vannak hajlítva, hogy fektetve vízszintesben van a penge és alatta még 3-4cm légtér is marad, azaz nem kell külön egy tálkára tenni. Vékony szeleteken kívül nem tud többet (pl. julienne, recés minta stb.), de egy szeletelőgépet otthoni háztartásban tökéletesen ki tud váltani.


Ezúttal új tavaszi répát szeleteltem vele pillanatok alatt szép hosszú csíkokra. A répa többi részéből thai ctiromfüves-gyömbéres krémet készítettem. Ehhez készült még sült cékla mákban megforgatva chriesi ötlete nyomán, valamint Blutwurst és egy kevés almakocka, ami savanykás ízével könnyítő szerepet töltött be. (recept)

7 megjegyzés:

chriesi írta...

Megint egy nagyon izgalmas tányért hoztál! A szeletelő pedig nagyon meggyőző, utána nézek azt hiszem.

certaldo írta...

Szia!
Erről van szó? http://2.bp.blogspot.com/_12S2KhJNFVc/TOL6rhorEII/AAAAAAAABRQ/zXpQgq53vrk/s1600/Rosle%2BGourmet%2BSlicer.jpg

Gondolom kint vetted és csak a viszonyítás miatt "fordítottad le" az árát forintra.

Unknown írta...

chriesi: Köszi! Kicsit túlzsúfolt lett a végeredmény, a fele is elég lett volna a tányérra.

certaldo: Nem, az pici. Erről írtam ill. ezt használom már bő egy hónapja: Rösle 95028 Hobel. Igen, amazonról vettem, viszonyítás miatt fordítottam le, mert úgy látom, hogy egy műanyag gyalu szokott olykor 5000ft körül lenni, attól pedig ez nincs messze annak ellenére, hogy teljes egészében fémből készült. Hátha felkerül előbb-utóbb pl. a gasztroshop kínálatába ;)

Orsi írta...

Nagyon szép és izgalmas kombináció (bár a véres hurkára ki kell találnom valami alternatívát - talán avokádót használnék a színe miatt).
Van egy kérdésem: a mák kezeletlen és egész a céklán?

Unknown írta...

Nagyon jól megfigyelted ;) Nincs mákőrlőm, ezért pl. sütikbe is egészben szoktam beletenni. Mondjuk ehhez az is hozzátartozik, hogy így a mák tényleg "poppy seed", azaz kissé pattogós hatása van az őrölt mák "faforgácsszerű" hatásával ellentétben. Itt most mozsárban kicsit megtörtem, de nem nagyon aprítódott fel tőle, szóval a receptben ezért sem szerepel ez a lépés.
A hurkát egyszerűen hagyd el és pótold még több almával ;)

Orsi írta...

Nekem meg darálóm van, de mozsaram nincs. :) Hmmm, azon tűnődöm, hogy darált mákot kissé megpuhítok és egy leheletnyi mézzel elkeverek, mielőtt megforgatom benne a céklát. Az egész mákszemek nekem kissé vadnak tűnnek, a zsömle tetejére rásütve egy kevés oké, de a cékla többet is felvenne, és az már nagyon ropogna a fogam alatt. Viszont a puha, édeskés mák az almához is tökéletesen illik.

Unknown írta...

Zsemle tetején is nagyon szeretem, sose lehet elég ;)
Nagyon jó ötlet hozzá a kevés méz!