Őzgerinc makadámiás fodros kel pürével és kecskesajtos sütőtök cannellonival
Az idei tél egyik nagy slágere nálam a fodros kel. Hétvégén szoktam egy nagyobb vagy két kisebb példányt vásárolni, melyekből hétközben 1-2 este gyakran ázsiai ihletésű vacsora készül. Szerteágazó kiterjedése miatt hűtőben esélytelen lenne tárolni, viszont zacskóban az erkélyen gond nélkül több napig is eláll. A fagy sem gond neki - sőt, épp a fagynak köszönhetően mérséklődik a kesernyés íze és válik édesebbé. Emiatt is tökéletes téli zöldség.
Az alábbi pürének az ötletét Andree Köthe-től lestem el az egy évvel ezelőtti főzőkurzusából. A fodros kelt ugyanis nem pürésített levelekként tálalta, hanem előbb makadámia-dióból készített egy nagyon szép sima állagú krémet, majd ehhez kavarta hozzá a fodros kelből gyümölcspréssel frissen kinyert levet. Köthénél a makadámia-püré még egy fokkal krémesebb volt, feltehetően pacojetnek köszönhetően, ami a háztartásomban sajnos nem áll rendelkezésemre. Ismét nem sikerült sózatlan makadámiát találnom a boltokban, ezért a legegyszerűbb változatot vettem meg és lemostam a diókról a sót főzés előtt. Így is működött, bár friss sózatlan és pörköletlen makadámiával még egy fokkal jobb volt az eredmény tavaly a főzőkurzuson.
![]() |
őzgerinc makadámiás fodros kel pürével és kecskesajtos sütőtök cannellonival |
![]() |
őzgerinc makadámiás fodros kel pürével és kecskesajtos sütőtök cannellonival |
Read this post in English on myBites.
5 megjegyzés:
Újra és újra bebizonyítod, hogy a téli szürkeségben is lehet fantasztikus tavaszi hangulatú ételeket varázsolni szezonális zöldségekből.
Na, kb. az első dolog, amit úgy tűnik, errefelé egyszerűbb beszerezni, itt a magosoknál van sótlan-pörköletlen makadámdió. :)
Jó ötlet így készíteni a pürét, ki fogom próbálni. A fodros kelből kb. mennyi lé jön ki, mekkora a nedvességtartalma? Úgy ránézésre nem tippelnék sokat, de ez nyilván nem mérvadó.
Noémi: Köszi! Egyáltalán nem szürkék a helyben termő téli zöldségek - lesz még pár szép színes fogás a következő hetekben is ;)
ehran: Piacon régebben volt, idén valahogy eltűnt, pedig többször is rákérdeztem már. Kesudióból is jó pürét lehet készíteni hasonló célra.
A levelekből kb. fél-1 dl lesz a fodros kel fejének méretétől függően. Maga a szára egyébként lédúsabb (kb. 2,5dl-t ad egy kisebb fejnél), ellenben kesernyésebb és kissé kellemetlen káposztaízű. Szóval ezért is ajánlom inkább csak a levelek használatát. Persze a kapott lé mennyisége függ a gyümölcsprés teljesítményétől is. Én egy öt különböző fokozatra beállítható centrifugába ruháztam be, amin pillanatok alatt átment a kel és a törmelék igen száraz maradt.
Csak annyit mondok, ez isteni :-)
Köszi! Ezt a kiszúrós cannellonit más zöldségekkel (vagyis pontosabban gyümölcsökkel) is ki fogom próbálni. Kicsit oda kell rá figyelni, de amúgy nagyon egyszerű és szép színes.
Megjegyzés küldése