kedd, február 14, 2012

Sült karfiol naranccsal, mentaolajjal és fenyőmaggal

Igazán piros vérnarancsot találni nem egyszerű. Az erlangeni piacon két fajtát árulnak: a Tarocco nevűt félvérként, Moro néven pedig teljesen véres narancsot. Az utóbbi években és idén is mindkettő meglehetősen sápadt, mindössze nyomokban találhatóak a gyümölcsben piros pigmentek. A héjukat is szoktam nézni, de az a tapasztalatom, hogy piros pöttyös héjú vérnarancs sem vezet garantáltan vörös gyümölcshúshoz. Jobb módszert pedig nem ismerek a narancs színének megjóslására, végeredményben tehát lutri marad - eddig kevés sikerrel, hiszen kb. 20 vérnarancsból 1 volt igazán szép sötét céklavörös. Az alábbi fogáshoz is vérnarancsot terveztem, de végül csak enyhén foltos gyümölcshúsú vérnarancsot kaptam. Frissítő, könnyítő funkcióját viszont így is betöltötte.

vegán vegetáriánus sült karfiol narancs menta borsmenta olaj mentaolaj pörkölt fenyőmag szerecsendió tonkabab zöldcitrom lime kaffir lime levél
sült karfiol naranccsal, mentaolajjal és fenyőmaggal
A karfiolszeleteket kaffir lime-os sós vízben főztem meg, majd kihűlés és lecsepegtetés után megpirítottam. Nagyon fontos, hogy a karfiol ne legyen teljesen puhára főzve, mert egyrészt bonyolult lesz megpirítani és kiemelni a serpenyőből, másrészt pedig állagát tekintve nem működne jól a végeredményben. Tálaláskor szerecsendiót és tonkababot reszeltem frissen a karfiolra, majd narancsgerezdekkel, zöldcitromhéjjal és pörkölt fenyőmaggal szórtam meg, valamint mentaolajjal locsoltam meg. Utóbbit szépen magába szívta a karfiol és a fekete tányéron sem látszik jól, ezért nem annyira szembetűnő a képeken. A különböző fűszerek és hozzávalók harmonikus egyensúlyának köszönhetően a karfiol minden egyes falatnál új oldalról mutatkozott meg. (recept)
vegán vegetáriánus sült karfiol narancs menta borsmenta olaj mentaolaj pörkölt fenyőmag szerecsendió tonkabab zöldcitrom lime kaffir lime levél
sült karfiol naranccsal, mentaolajjal és fenyőmaggal
Read this post in English on myBites.

Nincsenek megjegyzések: