Narancs és cékla
Több éve terveztem kipróbálni Heston Blumenthal egyik "gasztronómiai tréfáját". A menüje egyik fogásaként "narancs és cékla" címén pusztán egy sárga és egy vörös zselékockát szolgált fel éttermében, majd arra kérte a vendégeit, hogy kezdjék a naranccsal. A vendégek először a sárga zselékockához nyúltak, majd meglepődve tapasztalhatták, hogy az elvárttól eltérően valójában céklaízű. A meglepetés és tréfa érdekében Heston Blumenthal felcserélte a színeket: a vörös zselét vérnarancsból, míg a sárgát sárga céklából kinyert léből készítette.
Több mint három évig kerestem a sárga céklát számos piacon és boltban, de sajnos sehol sem jártam sikerrel. Végül Noémi küldött nekem postán néhány szép sárga példányt a közeli termelőjétől. A sárga céklazselé elkészítésével első körben viszont nem jártam sikerrel, mivel a céklalé pillanatok alatt beszürkült, majd teljesen befeketedett. Lehetséges elszíneződéssel kapcsolatosan sajnos nem találtam semmiféle tanácsot Heston Blumenthalnál, de gyanítottam, hogy az erőteljes felaprítás és az oxidáció okozhatta a szürke színt.
Legnagyobb meglepetésemre egyik péntek délután sárga és csíkos (chioggiai) céklát pillantottam meg a zöldségesemnél a piacon - amióta Erlangenben élek, először. Többször említettem a zöldségesemnek, hogy sárga céklát keresek, de eddig nem sikerült beszereznie vagy egy környékbeli termelőt rábírnia sárga cékla termesztésére. Elmesélte, hogy eddig 25kg-os ládákban juthatott volna hozzá, de annyit nem tud belőle eladni, hiszen a helyi lakosok - a környékbeli frankok - nem a kísérletezőkedvükről híresek és nem is túlságosan nyitottak új dolgokra. Most, hogy 5kg-os ládákhoz tudott a zöldségesem hozzájutni, próbaként kibővítette a kínálatát 1-1 láda sárga és chioggiai céklával. Úgy tűnik, rajtam kívül nem nagyon volt rá vevő, így lehet, hogy ismét egy jó ideig nem lesz majd kapható a piacon. Mindenesetre a mostani sárga céklából vettem két szép példányt, hogy újabb nekifutást indítsak a sárga céklazselének.
![]() |
narancs és cékla Heston Blumenthal nyomán |
Read this post in English on myBites.
3 megjegyzés:
Csúcs ügyes vagy Robi!
Ez a narancs cékla kombináció annyira bejött, hogy a Hind's Head-ben fent tartjuk az előételek között.
Kétféle céklát használunk, sárgát és lilát, fehér és vörösbor ecettel 3 órán keresztül vákuum zacskóban 100 fokon gőzöljük lehűtjük, megpucoljuk, majd egy alkholos ecetes fűszeres lében marináljuk legalább 24 órát. Ez után szeleteljük vékonyra. A tányéron sütőtök pürével, pirított tökmaggal, kecske túróval (goat curd) és vérnaranccsal tálaljuk. Meg van rajta egy kis zöld is.
Jók lettek a zseléid egyébként. :)
Noémi: Köszi, de ez most tényleg csak két kis zselé ;) Remélem, olvastad jEnci hozzászólását és tippjét a céklával.
jEnci: Köszi a hozzászólást és a tippet! Nem hittem volna, hogy Hestonhoz ilyen közelről kapok visszajelzést ehhez a bejegyzéshez ;) Még egy picit "piszkos" maradt a sárga céklazselé, de ennél finomabb szűrőm nincs ill. nem akartam agarral vagy zselatinnal szűrni, mivel így is féltettem, hogy ismét beszürkül.
Ez az előétel, amit leírtál, nagyon tetszik. A lila cékla konkrétan a hagyományos, vagy az egy külön fajtája mint a sárga vagy a csíkos is? A cékla és vérnarancs kombinációja Noémi (chriesi, ld. fenti hozzászólás ill. Mandula Sarok) kedvence, számtalan ötletet valósított meg és úgy érzem, továbbra sem merült ki ötletekből ;)
Megjegyzés küldése