péntek, június 15, 2012

Filmajánló: Én, a séf

Jacky Bonnot (Michaël Youn) gyermekkora óta szerelmes a főzésbe. Számos konyhán megfordult már, de ennek inkább az a valódi oka, hogy mindenhonnét kirúgták. Egyszerűen még nem sikerült olyan konyhába kerülnie, ahol valóban megbecsülik a konyhaművészetet. Mivel a felesége terhes és munka helyett lassan inkább kímélnie kellene magát, ezért Jacky végül egy festői állást vállal el egy párizsi idősek otthonában. Persze itt sem tudja megállni, hogy ne segítsen be a konyhán. A sors úgy hozza, hogy egyik nap a híres sztárszakács Alexandre Lagarde (Jean Reno) - akinek talán Jacky a legnagyobb rajongója és minden receptjét álmából felriadva vakon is megfőzi - épp ebben az idősek otthonában látogatja meg apját. Jacky főztjét megkóstolva és levesétől lenyűgözve Alexandre a 3 csillagos éttermébe hívja Jackyt.

Én, a séf / Comme un chef (kép forrása: Zetapress)
A Franciaország szerte ismert és közkedvelt szakács Alexandre Lagarde igen kilátástalan gondokkal küzd. Éttermének tulajdonosa a molekuláris konyhával szeretné megújítani az étlapot és legszívesebben megválna Alexandre-tól. Ennek érdekében minden gonoszságot hajlandó elkövetni. Mindezek felett Alexandre-t a feleségével együtt sajnos az ihlet is elhagyta, ugyanis sehogy sem akar összeállni az új tavaszi menüje. Épp ezen a mélyponton talál rá Alexandre Jackyre és kezdetét veszi a közös kulináris kalandjuk.

A film rövid betekintést ad különböző konyhák életébe és problémáiba. Köztudott ugyebár, hogy a franciák nem nagyon tudnak mit kezdeni a molekuláris konyhával. Ennek értelmében kissé ki is figurázzák a filmben. Az éttermi szálon túl néhány apró szerelmi / érzelmi vonal fűszerezi a jeleneteket. Noha kissé mesebeli is a történet, ennek ellenére igen vidám és szórakoztató - akár azok számára is, akik egyébként kevésbé érdeklődnek a gasztronómia iránt.

Magyarországon június 21-től vetítik a mozikban Én, a séf (Comme un Chef) címen. Mindenképp ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Gasztroőrültek és Jean Reno rajongók számára garantált szórakozás. Kis ízelítőként itt egy rövid előzetes:


Az előzetes feliratában sajnos néhol kissé hibás a fordítás, a korhatár itt Németországban pedig 12 helyett 0 volt. Port.hu szerint a mozikban szinkronizálva, azaz magyar nyelven fogják vetíteni. Pontos vetítési időpontok ill. helyszínek szintén a port.hu oldalán olvashatóak.

3 megjegyzés:

Bridge írta...

Köszi az ajánlást. :)

Unknown írta...

Nincs mit! Vidám film, szórakoztató, szerintem érdemes megnézni ;)

Unknown írta...

Nagyon szeretjük ezt a filmet.