szerda, augusztus 15, 2007

Átszerkesztett Gazpacho

Tegnap elmaradt részemről az újabb receptötlet az áttetsző paradicsomlé felhasználására. Este Mariát búcsúztattuk - nagyon kedves lengyel leányzó, aki 1 évre volt itt Erasmus-szal, s most nemsoká hazatér. Nagyon jó volt a hangulat az este. Búcsúajándékként többek között egy magyar receptkönyvvel és a mindenki által közkedvelt túró rudi receptjével leptük meg ;)


Szóval mit is látunk a képen? Szép színes frissítő hideg nyári étel - egy kicsit újragondolva és más formába öntve ;) A klasszikus gazpacho, azaz hideg spanyol zöldségleves nyers zöldségekből készül. A magyar ill. német zöldséglevestől eltérően nem kerül bele pl. zeller, répa vagy gyökér, hanem többek között friss és érett paradicsom, paprika, uborka, hagyma s persze némi fokhagyma alkotja. Az áttetsző paradicsomlevemmel egy kicsit átgondoltam a leves megvalósítását, s végül a fenti képen látható eredményt álmodtam meg. Eredetileg nem főzik meg a gazpachohoz a zöldséget, s mixerrel péppé aprítják - viszont mivel pépként elveszett volna a poén a tervemből, ezért kis darabokra vágtam a zöldséget. S hogy azért kiskanállal ehető is legyen, ezért egy kicsit blansíroztam is a paprikát ill. olivaolajban meglengettem a paradicsomot is némi fokhagymával és hagymával. Végül a színes zöldségeket összeépítve a zselatinnal elkavart áttetsző paradicsomlével dermesztettem meg. Ízre teljesen megfelelt a gazpacho követelményeinek, mindössze ez a leves most nem a tányérba süppedt bele, hanem éppenséggel kitüremkedett belőle ;) (recept)

2 megjegyzés:

Lila Füge írta...

Most látom csak, hogy ez milyen klassz! gratulálok!

Unknown írta...

Köszi szépen :) Finom is! ;) Csak persze más élmény a nyelven egy zselé, mint egy zöldségpép. Amúgy az áttetsző paradicsomlé persze lecserélhető egy szűrt tiszta zöldséglevesre is, csak ugye abba nem gazpachoba való zöldségeket is szoktunk tenni, ami kicsit megtöri a játszadozást ;)