vasárnap, augusztus 12, 2007

Áttetsző paradicsomleves

Nem csak érett mangót és avokádót találtam szombat reggel a nagypiacon, hanem csodálatosan megérett finom paradicsomot is. Rögtön vettem is belőle 2kg-ot, hogy lehessen belőle finom zamatos átlátszó paradicsomlevet készíteni. Így a paradicsomszezon küszöbén állva érdemes kipróbálni a kísérletező kedvűeknek. Nem kell félni, paradicsomízű lesz, csak a színe fog hiányozni, ami miatt különös élményt is kelt, hisz nem csak a nyelvünkkel "ízlelünk".

Tegnap kora este neki is álltam a harci feladatnak s felaprítottam a kis kézi mixeremmel a 2kg paradicsomot némi zöldfűszerrel együtt. ... azt hiszem új botmixerre van szükségem... ;) Mára szépen le is csöpögött kb. 1,1 liter tiszta, enyhén sárgás paradicsomlé, melyet csillagánizzsal felforraltam, majd jól lezárható üvegekbe áttöltve eltettem a hűtőbe.


Egy kevés levet viszont rögtön forrón még felhasználtam. Egy kis levél bazsalikommal kidíszítve amolyan aperitifként szolgált "látásjavító" paradicsomleves formájában. Utóbbi kifejezést Apu használja előszeretettel, ha valami olyan híg (pl. kávé), vagy olyannyira kevés benne a rágnivaló (pl. levesben), hogy le lehet látni az aljára - azaz látásjavító ;) (recept)

Mivel még jócskán maradt tiszta paradicsomlevem, így az elkövetkező héten számos recepttel szándékozom jelentkezni, hogy mi minden finomat is lehet készíteni még belőle áttetsző paradicsomlevesen és paradicsomzselén túl - stay tuned ;)

9 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

Aztamindenit! Ilyenről még nem is hallottam! Nagyon különlegesen néz ki. Mármint paradicsomlevesnek. A 2 kg-ből lecsöpög 1 liter?
Ezt kipróbálom, bár m aegész nap paradicsomoztam (aszalt+szószhegyel elrakásra)
Köszi a szuper ötletet!!!

Névtelen írta...

És mit csinálsz a kipréselt paradicsommal? Egyáltalán, milyen a maradék (állag, íz)?

Fűszeres Eszter írta...

Hogy mik vannak! :-)

Unknown írta...

dolcevita: A lé mennyisége természetesen a paradicsom szaftosságától függ. Fő, hogy teljesen érett legyen! (Legjobb megszagolni, s esetleg megkóstolni is vétel előtt ;) )
ribizli: Hogy mit csinálok a lével? Ld. a blogbejegyzésem utolsó mondatát ;) A paradicsomlé állagra teljesen olyan mint a víz (elvégre abból áll a paradicsom nagyrészt), íze mint a paradicsomé, csak ugye kicsit szokatlan, hisz nincs ott a megszokott piros szín. Ez kb. olyan, mintha vaníliafagyit csak barnára színezel és nem adsz hozzá kakaót - az emberek többsége csokisnak fogja mondani, hisz az orr és a szem is hozzátartozik az ízlelésünkhöz. Paradicsomra visszatérve: van persze eleve sárgán vagy zölden érő fajta is, azokból is érdekes dolgokat lehet készíteni, mindössze a színjátékra alapozva. Egyszer láttam egy műsort egy Fertő-tó melletti termőföldről (a határ osztrák oldalán), ahol rengetegféle paradicsomot termesztenek, s nem csak frissen, hanem pl. befőtt vagy lekvárként is árulják.

Névtelen írta...

Nem a kifolyt lére gondolok, hanem a szűrőben viszamaradó "szárazanyagra", azzal mit csinálsz?
Mert én pl. csak akkor szedem ki a paradicsom magos részét, ha feltétlen muszáj, de ki nem dobom (innivalóvá neveződik át). Gondolom, nem olyan száraz és tényleg használhatatlan rostanyag marad vissza, mint egy rendes gyümölcscentrifugában.

Unknown írta...

Ja, hogy a sok paradicsommal - no hát az ideális házi paradicsomsűrítmény. Egyszer befagyasztottam, de felolvasztva nem az igazi... Szóval tegnap pl az összeset felhasználtam egyből: főztem kb. 250g spaghettit, s egy friss fokhagymát (nem 1 gerezd, 1 egész! ;) ) jó sok olivaolajban meglengettem, s szépen elkavartam a piros "szárazanyaggal". Kb. ugyanolyan száraz, mint egy paradicsomsűrítmény. Szerintem egyszer felrottyantva elállhat talán 1-2 hétig a hűtőben.

Renata Kalman írta...

Sosem gondoltam volna, hogy ENNYIRE hókadt vagyis világos színe van :(

tényleg a szemünkkel is eszünk, van is egy összeállításom erről ételszínezékes cucc, csak még nincs készen.

Unknown írta...

Pedig ennyire pisis sárgás ;) Az ételszínezékekre kíváncsi vagyok! Ugye természetes ételszínezékekre gondolsz itt?

Renata Kalman írta...

Persze, azokra...
Mondhatnám, hogy már szinte paranoiás módon :), mert ugye van pl. a bíbortetűből kivont szín, no azt nem veszem be a körbe, vagyis listába, mert ugye nem növényi :)
Itt a szigorúság vezérelt, ennek összeállításánál, de azért az élet ennél jóval színesebb-szagosabb. Példának okáért ha bekapok egy negro cukrot, az ugye pajzstetű-falka.