vasárnap, december 02, 2007

Gasztrolapok - kördés

t3v-n keresztül ért el hozzám Borzsi kördése, mely ezúttal gasztrolapokkal kapcsolatos szokásaimra kérdez rá.

1. Melyik a kedvenc gasztronómiai lapod?
No, ezen nincs vita: essen & trinken - a sima, nagyméretű kiadás.


2. Miért? Mi az ami fontos benne a jó recepteken kívül? Híres szakácsok receptjei? Sztárok főzési szokásai? Nyereményjátékok? Újdonságokat mutat a főzéssel kapcsolatban? stb.
Nem is igazán a receptek, hanem leginkább az ötletek miatt tetszik - mind díszítési, elrendezési, mind elkészítési és kombinációs területen. Szerencsére nincs is telitömve híres szakácsok receptjeivel - sőt, igazándiból egyik recept mellett sincs szakácsnév. Nem is a szakács neve a lényeg szerintem, hanem maga az ötlet és az ízharmónia. Hál ég nem is pletykalap, mint pl. az magyar gasztrolapok tömkelege, azokat én sem venném meg. (Jó, egyet vettem, mikor Pesten Ditémet elkísértem a fodrászhoz ;) Nem emlékszem már az újság nevére, de hamar kiolvastam és nem is tartottam meg.) Engem abszolút nem érdekel, hogy xy mit főz otthon (mellesleg xy-t általában nem is ismerem, mert nem követem amúgy se figyelemmel a pletykát) - tőlem akár a szomszédom is megfőzheti, ha van benne ötlet és finom az eredmény. Leginkább az nem tetszik ebben a "híres szakács" vagy "xy sztár" főztjében (ami részemről lehet, hogy csak hiedelem, de szerintem bőven van valóságalapja), hogy nem is ők találták ki a recepteket, sőt még lehet el sem készítették, csak marketingcélokból ragasztották rá a nevüket. Egyszer olvastam ehhez egy aranyos történetet, ahol megkértek egy neves szakácsot, hogy készítsen el egy receptet. Addig küzködött, míg fel nem adta, s azon panaszkodott, hogy ki írhatott egy ilyen lehetetlen receptet - ekkor derült ki, hogy a recept a saját szakácskönyvéből származik ;) Gasztrolapokról könyvekre áttérve ezért sem vagyok általában 1-2 szakács rajongója - tisztelet persze a kivételnek. Szóval itt is inkább azt veszem meg, ahol érdekelnek a receptek - az író teljesen mellékes. Visszatérve a kérdésekre: nem is tudom, hogy van-e benne nyereményjáték, biztosan, de nem vettem még részt rajta. Nagyon tetszik még az essen & trinken című lapban a fizikai rész, ahol 1 oldalon leír egy érdekes konyhai dolgot néhány jó tippel együtt. Ezen kívül pedig kellemes lapozgatni a kulináris utazásokról készült riportokban is.

3. És mi az amit hiányolsz belőle, vagy nem tetszik annyira?
Hiányolni semmit nem hiányolok belőle, teljesen jó úgy, ahogy van. Legfeljebb azt, hogy otthon, Magyarországon nincs ilyen lap, pedig igény lenne rá. Egyetlen mankója az újságnak, hogy néha (de ez ált. ritka) olyan összetevőket alkalmaz, amiket nehéz beszerezni egy kisebb városban (mint pl. Erlangenben...)

4. Mindig megveszed vagy előfizetsz rá?
Előfizetésben jön havonta a kisebb zsebformátummal együtt (essen & trinken für jeden tag). Nem drága szerintem, ha a tartalmát veszem alapul: kb. A4-es méretben 150 oldal havi 3,70 euroért (előfizetésben 3,50), a kisebbik méretű zsebfüzet szinte csak recepteket tartalmaz 130 kb. A5-ös oldalon havi 2,50 euroért (előfizetve 2,25).

Nincsenek megjegyzések: