Karácsony Ditémnél Londonban
Immár több, mint egy hete vagyok Ditémnél, Londonban, mely nagyon szépen és nyugalmasan telt. Lehet, hogy azért, mert Ditém jelenléte önmagában is rendkívül megnyugtató ;)
Mivel már nyáron bejártam Ditémmel együtt London legnagyobb részét, ezért mondhatom, egész jól eltalálgattam már a nagyvárosban. Még első este megismertem a városrészt, ahova Ditém novemberben költözött: nagyon kellemes nyugalmas, s csöndes, valamint a sarkon fordulva rögtön egy bevásárlóközpont és egy közepes méretű sainsbury's (angol élelmiszerboltlánc) található. Meg kell mondjam, még a német áruválasztékhoz képest is irigylem az angolokat - bár lehet, azért is ilyen tág a választék, mert rengetegféle nép él ebben a városban. A legjobban a frissen vágott zöldfűszerekért vagyok oda, 25g-os kiszerelésben dobják 70pennyért az ember után - 25g menta, rozmaring vagy kakukkfű rengeteg!!! No és aminek nagyon örülök, az az hogy nem bazsalikomtúltengés van, hanem mindenféle zöldfűszert meg lehet kapni frissen - s mindezt a sarki abc-ben.

A jobbnál jobb minőségű alapanyagok láttán persze főztünk is többmindent. Egyik este majd egy kg csirkelábat ettünk meg ketten gyömbéresen-fokhagymásan, mandarinos rizzsel. Egyik legszívfájdítóbb dolog számomra, hogy a polcok tele vannak mindenféle tengeri kütyüvel. Szívfájdító, mert nagyon szeretem a tenger gyümölcseit, ám Erlangenben sehol sem jutok hozzájuk ilyen frissen és ilyen minőségben ill. áron. A minap és ma is rákot ettünk - egyszer gyümölcsösen, ma pedig kakukkfűvel és fokhagymával. Halakat tekintve pedig a lazac szinte hasonló mennyiségben található a polcokon, mint a marhahús is, így egyik nap Ditém zöldborsós tejszínes füstölt lazacos tésztát készített nekem.
Evésen túl Ditémmel végigsétáltunk a karácsonyi fényben tündöklő Oxford Streeten (bevásárlóutcája Londonnak), ami idén nem úszik fényárban, de annál érdekesebb fényeket találtak ki. Egy másik este felkerestük a Hyde Park-i karácsonyi vásárt. No hát senem olyan mint a nürnbergi, ami jó kis zsúfolt, nagy a nyüzsgés, minden második standnál forraltbort mérnek és csak és kizárólag karácsonnyal kapcsolatos tárgyakat lehet kapni; s nem is olyan mint a szolnoki, amit bugyivásárnak is szoktam becézni, mert annak meg aztán végképp semmi köze karácsonyhoz, ill. a hangulata sincs meg. Nos a Hyde Park-i vásár amolyan keveréke ennek a kettőnek: van karácsonyi holmi is, forralt bor is, meg sergő és óriáskerék, ill. modernebb lelkeknek szimulátorok. Rögtön a bejáratnál pedig egy műkorcsolyapálya fogadja a vendégeket. Apropó korcsolya: egyik este Ditém meglepett azzal, hogy elvitt korcsolyázni - életemben először álltam korcsolyán ;) Ditém szerint egész ügyes is voltam, hisz nem is estem el - bár ez szerintem azért is volt így, mert Ditém mindig mellettem volt, s belekapaszkodhattam ;) A Hyde Parkban egy forralt bor után felültünk az óriáskerékre, de nem volt olyan óriási róla a kilátás.
Ditém másik tippjét is követtem, miszerint a London Bridge alatt egy nagyon jó piac található, mely nekem biztos tetszene és érdekelne. Egyik nap le is néztem oda, s tényleg szem-szájnak ingere fogadott: sajtok óriási választéka, friss húsok, szárnyasok, halak, tenger gyümölcsei, zöldségek, s mind csodálatos friss és gyönyörű minőségben. Készítettem is jópár képet, melyeket a ezen a linken lehet megtekinteni néhány kiválasztott téli londoni képpel együtt.

Holnap elérkezik Ditémnek és nekem is az első karácsony, melyet nem otthon töltünk a családunkkal, hanem együtt kettesben. Szívesen lennénk családainkkal, de Ditémnek idén nem volt megoldható, hogy hazakerüljön az ünnepekre, én pedig nem szerettem volna sem nélküle karácsonyozni, sem pedig, hogy egyedül legyen itt Londonban karácsonykor. Napról napra jobban készülődgetünk és nagyon várjuk már az első közös karácsonyunkat ;) Minden kedves olvasómnak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk! ;)
6 megjegyzés:
Óh, Borough Market az egy csoda! Én is írtam róla december elején http://kalinka.blogol.hu/?perm=1302771 (ez itt as reklám helye...)
Megnéztem a képeidet, a lekvárokból, amit lefényképeztél, én vettem is egyet :-)
Szóval az a lekvár hiányzik a képről ;)
Szia Beatbull, nagyon jók a receptjeid, már többször merítettem ihletet belőlük.
Ami hiányzik.. de nagyon: Dittéd fent említett receptjei ;)
Hozzájuk lehetne férni vmilyen úton/módon?
Köszi. AM.
köszi AM! örülök, hogy találtál nálam inspirációt ;)
pontosan mely receptekre gondolsz? Ditémtől csak a zöldborsós lazacos spagetti származik. A többi a sarki Sainsburyben való bóklászás során alakult ki gondolataimban.
szia.. akkor Ditéd receptjével bezárólag érdekelnének az étkek (a mentával sajnos nem állok nagy barátságban).
Megvallva az őszintét, az első és a harmadik (Ditéd receptje) étket kép alapján próbáltam visszakapni/adni, nagyon finomak lettek, de azért kiváncsi lennék a ti verziótokra is.
Ahogy én próbálkoztam:
A rákoshoz fokhagymás-citromos ízesítést adtam egy bevált rákostészta (shrimp scampi) alapján.
A lazacos-zöldborsós tésztához is egy korábbi receptet variáltam, az prosciutto-ra szólt tejszínes alapon. Gondolkodtam, hogy tojással készítettétek-e, mint egy carbonara-t, de aztán gyorsan elvetettem e lehetőséget, mert kifogytam épp a tojásból.
A középső recept (gyömbéres-fokhagymás csirkecombok) a heti menü része lesz, akkor ehhez most előre kérdezném, hogy frissen reszelt gyömbérrel és zúzott fokhagymával lettek a combik bemaszírozva?
Köszi előre is.
Üdv. AM.
Örülök, hogy ennyire érdeklődsz s tetszenek a képek / receptek ;)
A gyümölcsös rákhoz 3-4 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágtunk, aztán serpenyőben némi olivaolajon enyhén megsütöttük, s hozzádobtuk a rákokat megmelegedni. A rizst közben megfőztük, s a mandarint meghámoztuk. Végül egy kis konzerv lecsöpögtetett ananásszal a rákokhoz adtunk mindent, jól elkavartuk, s kész is volt. Arra már nem emlékszem, hogy gyömbért tettünk-e a legelején az olajba. A citrom is pompás - én is meg szoktam kicsit locsolgatni citromlével sütés közben a rákokat.
A csirkecombok hasonlóan készültek: hideg vízzel lemostuk, majd konyhapapírral szárazra töröltük az alsó- és felsőcombokat. Befűszereztük alaposan sóval és borssal, majd meghempergettük lisztben. A felesleges lisztet leveregettük róla. 6-7 gerezd fokhagymát szeletekre s egy kis darab gyömbért darabokra vágtunk, majd olajon meglegettük, s beletettük a csirkecombokat. Nem maszírozgattuk - pompásan átvette a fedő alatt is az ízt, no meg ugye hozzáettük a sült fokhagymadarabkákat. Minden oldalról megsütöttük, s fedő alatt közepes hőmérsékleten hagytuk szépen átsülni. A rizst simán megfőztük, leöntöttük s a meghámozott mandarint beletettük megmelegedni.
A zöldborsós lazacos spagettit csak messziről néztem, mert nem nagyon volt szabad belenyúlnom ;) Egyébként nagyon egyszerű: a zöldborsót vízben megfőzte Ditém, majd leöntötte róla a vizet, s felöntötte tejszínnel. Tojás nem került bele - elég volt a tejszín zsírja is ;) A füstölt lazacot szétszaggatta, s bőven tett a tejszínes borsóhoz. Sóval és borssal ízesítette, majd a készre főzött spagettire helyezve tálalta.
Megjegyzés küldése