szombat, december 01, 2007

Sertéssült füstölt sörös szósszal

Mikor november elején itt járt nálam Ditém, egyik este átmentünk Bambergbe, mivel kiderült, hogy Ditém még nem ivott füstölt sört, s ezt mindenképp pótolnunk kellett. El is szürcsöltük a füstölt sörünket, mely egy kicsit olyan, mintha egy füstölt sonkát lógattak volna a barna sörbe. Viszont mindkettőnknek ízlett, s Ditém végül még lakótársának is vitt ajándékba egy üveggel.

Múlt hétvégén aztán kedvet kaptam egy tipikus bajor étel elkészítéséhez. A bajoroknál megszokott hagyomány, hogy vasárnaponként helyi specialitásokat felszolgáló étterembe mennek ebédelni. Olyanannyira szokás, hogy némely frank/bajor étteremnél asztalt is kell előre foglalni vasárnap délre. Egyik tipikus étel, amit ilyenkor esznek egy sertéssült szósszal és knédlivel. Persze knédliből is nem csak a krumpliból készült létezik - elterjedt a zsemléből vagy bajor perecből készült knédli is, melyeket alkalmanként egyféle hosszított henger formájában főznek ki, gyakran szalvétába csomagolva (Serviettenknödel). Praktikus, hisz a maradék knédlit szeletekre vágva másnap egy kis vajban kisütve újból lehet hasznosítani. Ám a kerek krumpliból készült knédliket is szokás újabban sült krumpli formájában úszó zsírban/olajban vagy fritőzben kisütni.

Sertéssült füstölt sörös szósszal bajor perec-knédlivelSertéssült füstölt sörös szósszal bajor perec-knédlivel

A standard szósz mellett létezik a sör-alapú szószok sora is - attól függően, hogy sima, házi, barna vagy búzasör kerül a sülthöz. Nálam a füstölt íz kedvéért a fentebb említett füstölt sör került a sertéssülthöz, s végül ez is adta a szósz uralkodó ízét. A szószt amúgy lehetséges liszttel vagy étkezési keményítővel besűríteni, de tudtommal (szigorúan) nem szokás bajor területen - azaz legfeljebb elfőzéssel sűríthető. A képen a bajor perecből készült szalvétás knédlim látható a füstölt sörös sertéssültem mellett. (recept)

8 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Ez a knédli nagyon tetszik nekem, feltétlenül meg akarom csinálni. Bajor perecet mivel lehet helyettesíteni?

Unknown írta...

Lúgos tészta a lényeg benne, nem tudom otthon kapható-e. Az élesztős tésztát sütés előtt egy lúgos folyadékba dobják (nátriumhidroxid, nátriumkarbonátos oldat, nátriumhidrogénkarbonát). A folyamat során nátron keletkezik, ill. emiatt lesz a sütés után olyan szép sötétbarna a péksütemény. Olyan pékterméket kellene keresni, ami nagyjából olyan, mint a ropi, csak éppen nagyobb méretben - nem tudom otthon hol kapható ilyesmi. Ha nincs ilyen, akkor persze zsemlével is elkészíthető a knédli. (Csak legyen a zsemlében tészta is, ne csak levegő ;) )

Névtelen írta...

:-), ilyen füstös sört én is ittam Bambergben:-), de nem voltam elájulva tőle. Az első néhány korty érdekes és izgalmas volt, de második pohárra nem vágytam. Ez az íz nem a sör sajátja (holot amúgy igen kísérletező kedvű vagyok), persze én a sokak által kedvelt gyümölcös söröket sem iszom. Egy belga sörözőben pl. az ilyenek teszik ki sajnos az itallap túlnyomó részét. De egyszer érdemes kipróbálni, hogy tudjuk, miről is beszélünk.

Érdekes lehet az a szósz, amit ezzel a sörrel főztél! Én szívesen főzök sörrel, sőt a fokhagymás, cseh(?) típusú sörlevest is szeretem, de ezzel a füstössel... hát nem igen rontanám el vele a levesemet, hogy őszinte legyek:-)) Fő, hogy Nektek ízlett!!
Szószt én is szigorúan sűrítés nélkül főzök, ne legyen benne semmi plusz kötőanyag!! A bajor konyha (is) ugyancsak tiszteli a hagyományt:-)))

Úgy tudom, Mo-on nem lehet kapni a bajor típusú perecet, csak szokványosat. De receptek vannak rá, csak rá kell keresni. Tényleg ettől lesz olyan, amilyennek lennie kell, ennek hiányában marad a közönséges zsemlegombóc.

Cukroskata írta...

Köszi, ki fogom próbálni, láttam már péknél bajor kiflit, szerintem az hasnló lehet

Unknown írta...

cukroskata: valószínűleg az a bajor kifli amolyan Laugenstange lehet, szerintem az jó lesz hozzá ;)

Mamma: helyes, különben le kellene tagadnod előttem, hogy Bambergben jártál ;) Hmm, igen, kortyolgatva tapogatja magát hozzá az ember, s egy korsó elég is. Valahol olvastam, hogy régebben a szárítással rendszerint együtt járt, hogy füstös lett a sör - másik történet szerint viszont ott felejtette a felelős egyszer a magvakat a tűz felett, s így született meg a füstölt sör.
Nem üt ki nagyon a szószón a sör füstölt íze - sokkal inkább a sör és maláta jelenléte dominál, szóval nem kell félni ;) Amúgy a rengeteg füstölt húskészítményt tekintve nem nevezném "elrontásnak", hogy sima helyett füstölt sörrel locsolom meg ;)

Névtelen írta...

:-)) Akkor egy sörön pendülünk:-)) A nagy dolgok meg mindig is a véletlen útján születtek, lásd tea, marengói csirke, fánk, stb.
Kipróbálni már csak a beszerezhetetlensége miatt sem tudom:-)

Cukroskata írta...

beatbull, a bajor kifli amit láttam sokkal barnább, mint az igazi, és bevágások vannak rajta, és ott teljesen fehér. majd veszek, és küldök fotót :-)

Unknown írta...

az lesz az akkor ;) épp olyat reggelizem ;)