csütörtök, február 07, 2008

Folyami halleves

A csirkehúsleves karácsonykor annyira ízlett Ditémnek, hogy hétvégén nagyon megkívánta. Sikerült viszont rábeszélnem, hogy csirkehúsleves helyett hallevest főzzünk, így hát szombat reggel a piacról 4 szép folyami halacskával tértünk haza. Időközben már egész rutinos halfiléző lettem, kb. fél óra alatt ki is filéztem a pisztrángot és a két szaiblingot, a compót pedig patkó alakú szeletekre vágtam. Miután szépen kipiszkáltuk a maradék apró szálkát, a halmaradékokat felfőztük a szokásos halalapléreceptem alapján. Végül a leszűrt lébe tettük a megsózott halfiléket, melyben szépen átmelegedhettek, s még gyorsan össze is dobtam egy rouille-t. (recept)


Ez a tiszta halleves-őrületem amúgy onnét ered, hogy kb. 8 éve jártam egyszer Kitzbühel mellett Kirchbergben és akkor ettem életemben először gourmet-étteremben. Sajnos az étterem neve már kiesett a fejemből... s az egyes fogásokra sem emlékszem már hajszálpontosan, de ami nagyon megmaradt, az a tiszta halleves volt, melyben egy szelet halfilé és egy kevés sült rákhús úszott. Annyira különlegesen finom volt, hogy csak mára sikerült reprodukálnom azt az ízélményt ;)

nicsak, ki kukucskál? compó! ;) - készülőben a hallevesnicsak, ki kukucskál? compó! ;) - készülőben a halleves

1 megjegyzés:

István írta...

Üdvözöllek! Feltettem ezt a receptedet a http://leves.lap.hu/hallevesek_halaszlek/14512523 oldalra. István