hétfő, február 18, 2008

VKF 13/1 - Cajun-káposzta csirkecombbal

Ugyan még van pár nap a vkf. 13. fordulójának leadási határidejéig, de három körettel készültem, s mozgalmas hetem lesz: ma este és holnap egész nap továbbképzésen leszek, csütörtökön érkeznek szüleim látogatóba, s pénteken pedig Ditém költözik át hozzám Londonból!!! :) Az elkövetkező időben tehát valószínűleg még többet fogok többesszámban írni ;)

Amikor fakanál blogján megláttam a vkf 13. kiírását, az első ötletem rögtön ... ... ... no, nem ez volt az első ötletem, az elsőt majd holnapután közlöm ;) A vkf 13. fordulójának kiírása a különleges köretek témája körül forog. Mivel szerintem a legtöbb köretem nem teljesen hagyományos (nem hagyományos=különleges? - ennek megválaszolását inkább a kedves Olvasóra hagyom), ezért az első spontán ötletemen túl átkutattam a receptgyűjteményemet ötletek után keresgélve. Ennél a most közölt ételnél inkább a köret a főszereplő, vagy legalábbis egyenrangú alkotója az ételnek. Talán azért is valósult meg így és ilyen formában, mert nemrég olvastam Mammánál a cajun konyháról, s a különleges fűszerkeverékéről. Én is frissen kavartam ki a saját cajun fűszerkeverékemet, mely részben Mamma, s részben egy másik cajun fűszerkeverék receptjén alapul. Nézzük mi is került bele (csak érdeklődőknek): 3tk feketebors, 3tk mustármag, 3tk római kömény, 2 kis szárított chili, 2 kardamomkapszula, 2,5tk tengeri só, 1tk édeskömény, 3tk oregánó, 3tk kakukkfű, 1 gerezd friss fokhagyma, 6tk édesnemes pirospaprika és 1tk házi termesztésű koriandermag.


S most nézzük hogy hova is került bele: 2 csirkecomb bőréből kisütöttem a zsiradékot, a combokat pedig meghempergettem 2ek cajun fűszerkeverékben, majd minden oldaláról megsütöttem a kisült zsírban. Ezután hagymát és édesburgonyát dobtam a zsírba, majd hozzáadtam a savanyú káposztát és az angolzellert. Végül felöntöttem az utolsó fagyasztómban rejlő fürj-erőlevesemmel, ráhelyeztem a csirkecombokat s fedő alatt puhára főztem. A legvégén még egy fél mangót elkavartam a káposztában, melyet időközben átitta a csirkecombokról lepergő cajun fűszerkeverék. Eddig is szerettem a savanyú káposztát, de édesburgonyával és mangóval együtt meglepően csodásan harmonizál ;) (recept)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki ez az étel! És örülök az örömödnek! :))

Mamma írta...

Nahát, ez valóban egy különleges párosítás!:-)) (milyen lesz a végleges játékmű??)
A káposzta, zeller, patáta rendben, de a mangó még pluszban, ezt a szám hirtelen nem tudja elképzelni:-)) mindenesetre nagyon izgalmas!!

Nálunk a cajun-fűszerezés most a nagy sláger, minden héten kell csirkét sütnöm. A mentás spenóthoz is olyan volt. Kiváncsi lennék a Te cajun-ödre is:-))Látom, Te mustármagot is tettél bele...

Unknown írta...

köszi juc ;)

Mamma: baj a mustármag? meg is pörköltem előtte még picit ;) Jól ment a mangó, hisz a káposzta savanyú és a krumpli édeskés ;) Azért remélem figyelted, hogy nem csak a fűszerezés cajun, hanem a hozzávalók is ;)

Névtelen írta...

Beatbull, ez csoda izgalmas.
És étvágycsináló.
És nagyon csinos az új dizájn is, akartam írni múltkor, miket tudsz, mikor a keresőt beraktad, most meg még a teteje is?!!

Unknown írta...

köszi cserke ;)
örülök, hogy tetszik ;) jó, hát azért annyit be kell vallanom (bár nem oly nagy titok), hogy infós vagyok... remélem, még így is tetszik a kereső és a design ;)

Névtelen írta...

Tudom, hogy az vagy, de ez egyáltalán nem von le semmit az értékéből, mert pl. azzal együtt lehetne akár baromi rossz ízlésed is...

Unknown írta...

:)