vasárnap, augusztus 24, 2008

VKF 18/1 - Csalán-galuska

Ismét eltelt egy hónap és egy újabb VKF (vigyázz, kész, főzz!) forduló végéhez értünk. Hónapról hónapra jobbnál jobb témák kerülnek kiírásra - ebben a hónapban Ízbolygó kérte meg a vetélkedő részvevőit arra, hogy túróval, ricottával vagy juhtúróval készülő kreatív recepteken gondolkodjanak el. Rögtön a kiírás elolvasásakor támadt egy nagyon merész ötletem - de erről majd a desszertnél szólok bővebben, ugyanis három fogásos menüvel készültem ;)


Tintaleves és Nana is felkeltette már az érdeklődésemet a csalán konyhai felhasználhatóságával kapcsolatban, s mivel itt is rengeteg csalán terem - nem csak úton, útszélen, hanem tisztább környezetben pl. erdőszélen és réteken is - ezért egy csalános ricotta-galuskát készítettem előételnek. Persze előbb be kellett gyűjteni a friss csalánt. A meleg idő ellenére hosszúnadrágot és széldzsekit öltöttem, valamint vastag gumikesztyűt húztam fel, s így fogtam neki a szedegetésnek. Kb. fél óra izzasztó csaláncsipegetés után sem volt még túlságosan teli a szatyrom, de elegendőnek véltem a galuskákhoz, s hazaindultam. Itthon lemérve csodálkoztam rá, hogy ez a "rengeteg" is csak épphogy 25g... No mindegy, a ricottás galuskákhoz elég volt, nagyon kellemes ízűek lettek. A kissé fűszeres galuskákhoz köretként mindössze egy kevés balzsamecettel meglocsolt sárga és piros paradicsomkockákat tettem mellé. Együtt nagyon könnyed nyári fogás, akár egy könnyű ebédként is elkészíthető. (recept)

8 megjegyzés:

Mamma írta...

Ez egészen olyan, mint a spenótos-ricottás gnocchi, csak más zölddel!:-)
Milyen jó ötlet!!:-))

Nagyon várom a menü többi részét (is:-)

Millie írta...

Klassz!!!! Én is várom a folytatást!

Névtelen írta...

Sejtettem, hogy már megint egy teljes menüvel készülsz, nagyon klassz lett, várom a desszertet :-) eredetileg nekem is ez volt a tervem, végül az elöétel meg a desszert meg is lett, de a föétel nem készült el. Az viszont meglep, hogy nem Quark-kal dolgoztál, kézenfekvö lett volna :-))

Unknown írta...

Köszi Mamma, Millie & Orsi ;) Igen, nagyjából a spenótosból ered, csak ugye a mindenhol termő csalánból készítettem ;) Rengeteg csalánt láttunk ma is miközben biciklitúrán voltunk Ditémmel (meg vadon termő szedret is, abból nassoltunk is ;) )
Nem, nem quark-kal dolgoztam, nekem az kicsit száraz. Viszont a hüttenkäse-t (ami inkább olyan, mint az otthoni szemcsés túró) nagyon szeretem - csak attól meg kiütéses leszek :( Úgyhogy maradt a ricotta - no meg a desszertnél a meglepi ;)

Renata Kalman írta...

szia Beatbull!
Nem vagy semmi ezzel a csalános storyval!
nekem sajna kipusztult a kertben úgy telepítettük be, pedig minden rendes (!) kertben kell lennie csalánnak, úgyhogy most azóta pótolni kellene...

Unknown írta...

Kipusztult? Mikor apukámnak meséltem, hogy csalánnal főztem, rögtön mondta, hogy Magyarországon igazi csalánírtásokat tartanak, mert annyi van belőlük. Itt is egyébként több mint rengeteg van csalánból - de lehet ezt ugyebár pozitívan is felfogni és főzni belőle valami finomat ;)

Névtelen írta...

Érdekes, hogy azt írod, neked a quark túl száraz, én meg nagyon vizesnek találom. Körözöttet pl. lehetetlen belöle késiteni. Illetve lehet, ízre elég jó lesz, csak nem fagy ki. A Schichtkäse-vel sincsenek sokkal jobb tapasztalataim.

Unknown írta...

Úgy értettem, hogy száraz, hogy a nyelvemen olyan (számomra) kellemetlen száraz hatást kelt, ezért nem is szeretem annyira használni. Ricottának sokkal kellemesebb számomra a "mouth-feeling"-je ;)