hétfő, augusztus 04, 2008

Rózsaszín borjúbélszín erdei gombával

Múltkor, mikor otthon jártunk Ditémmel, kérésemre röviden betértünk egy könyvesboltba, hogy körülnézhessek a jelenleg a magyar piacon kapható szakácskönyvek közt. Kicsit más volt a szituáció, mint itt Erlangenben, ugyanis itt legszívesebben egész polcokat vinnék haza. Egy könyv viszont nagyon megragadta az érdeklődésemet, s le se tettem egészen itthonig. Az Óceán bár & grill étterem "Az óceán kincsei - A tenger gyümölcseinek színe-java" című szakácskönyvét vettük meg.


A könyv első 50 oldala különböző leírásokat és tippeket tartalmaz többek között a következő témákról: Milyen bort adjunk milyen hal mellé? Hogyan készítsük el a halat? Hogyan importálják a halat Magyarországra? Persze emellett még némi szöveg szerepel magáról az étteremről is. Számomra a leghasznosabb a halas táblázat, melyben a hússzövet szerkezete és a hús ízének intenzitása alapján vannak csoportosítva a halak és tengeri élőlények. Ezután következnek a receptek, melyek túlnyomórészt tengeri élőlényekből készülnek, de találhatunk benne néhány húsos fogást is, valamint desszerteket. Feltűnő, hogy milyen pontosan követik a könyv címét, ugyanis egyetlen édesvízi hallal készült recept sem található benne, ill. a tippeknél sem térnek ki rá. Amilyen praktikusak a táblázatok, annyira rosszul sikerült a könyv valódi használhatósága a receptek szempontjából. Ugyan minden recept mellett láthatunk tájékozódásképp egy szép fényképet, valamint maguk az elkészítési leírások is (többnyire) pontosak, ám a könyvben se tárgymutató, se normális tartalomjegyzék nem található. Utóbbi ugyanis sajnos csak az ételek tréfás álneveit tartalmazza, így végképp mindig végig kell lapozni a könyvet, ha ötleteket keresünk. Maguk a receptek viszont jók, ötletesek - bár még így is eltértem tőlük: mint pl. ennél a borjúbélszínnél is ;)


Ditémmel átlapoztuk a könyvet és becímkéztük, hogy mely ételek érdekelnek minket, majd kettőt kiszúrtunk belőlük. Egyik volt ez a borjúbélszín gombamártással. Szerintem viszonylag egyszerű, de jól elkészítve, megfelelő alapanyagokkal: valódi ínyencfalat ;) A könyvben szereplő képek néha kissé csalókák, pl. épp ennél a receptnél nem tudom kinézni a sötétes vörös húsból, hogy az borjú lenne, hisz nyersen sem ilyen vörös a húsa, nemhogy sütés után - mellesleg a receptben említett zöldfűszereknek nyomát sem lehet látni a gombán... A serpenyős sütés helyett szép kényelmesen sütőben alacsony hőmérsékleten sütöttük a húst omlósra és rózsaszínűre. Hozzá olivaolajon alapuló burgonyapüré készült, valamint egy tejszínes gombamártás az épp kapható friss erdei gombákból. Nagyon finom lett! Viszont továbbra is hosszan alacsony hőmérsékleten fogom sütni a húsokat, mert egyszerűen óriási élmény a pusztán villával ehető puha rózsaszín hús ;) (recept)

6 megjegyzés:

Zsu írta...

Szia! Ítéltem Neked (vagyis Nektek) egy kreatív blogger díjat :)

Névtelen írta...

Eddig is jók voltak a fotóid, de ez valami hihetetlenül szép rajzolatú!
Én is átálltam már az alacsony hőmérsékletű sütésre-főzésre, nem csak a hús lesz puha és omlós, de például a zöldség is új dimenziókat kap, ha éppen csak feszülő-mozgó lében főzzük. Igaz, a leves így 4-5 óra, mire elkészül, de a répa egyszerre marad kemény és lesz omlósan puha (nem roppanós, hanem valamilyen nehezen leírható állagú), valamint édes, mint a méz.

Unknown írta...

Köszi Before! ;) HDR technikával készültek a képek - utóbbi időben megint rászoktam, mert sokkal többet tudok így kihozni a képből.

Hmm, levest még nem főztem így ennyire lassan, bár én amúgy is inkább csak a lé miatt főzöm az alapleveket - a megmaradt puha zöldséget Anyukám módjára egy kis lével újból megmelegítve szoktam megenni vacsoraként. Illetve a csirkeszárnyak húsával is hasonlóan cselekszünk Ditémmel. Zöldséget még nem emlékszem, hogy valaha is készítettem volna ilyen lassú főzéssel - köszi a tippet, kipróbálom! ;) Egyébként egy jó pörköltnek is a hosszú lassú enyhe rotyogtatás a titka, szóval nem is olyannyira ismeretlen dolog ez az elkészítési mód, csak más területekre/ételekre nem terjedt még el olyan szélességben. Vicces amúgy, hogy itt Bajorországban jelenleg terjed a hús lassú sütése, főleg, hogy ellentétben az magyarországi sült hússal itt nem a száraz, hanem a szaftos, szó szerint ropogós bőrű sertéssültnek van nagy hagyománya - a pörköltöt/paparikást (gulasch...) viszont 1,5-2 óra alatt készítik, amiből ugye messze nem sül ki olyan jó íz, mint az egy nappal korábban elkezdett, folyamatosan fel-fel rotyogtatott lassan hosszú idő alatt elkészített pörköltből.

Unknown írta...

Szia Beatbull!
Szülinapi vacsira szeretném megcsinálni a receptedet. Mindig kipróbált recepteket használok, de a Tiédet most találtam (isteninek tűnik!!!), a borjúbélszint meg tegnap ;), vacsora pedig ma este. Egyszóval főpróbára időm nincs, segíts pls. Kérdésem: a körbepirított húst lefedés nélkül tepsiben vagy rácson tegyem a sütőbe? Ennyi idő alatt nem fog kiszáradni? Kell valamivel locsolgatni? Bármi egyéb amit tudnom kell? Merjem bevállalni?
Köszi előre is!

Unknown írta...

Nyugodtan vágj bele ;)
Körbepirítás előtt kb. fél-1 órával vedd ki a húst a hűtőből, hogy ne jégszekrény-hidegen kerüljön a serpenyőbe ill. a sütőbe - ugyanis így még több idő kell neki a sütőben. Lefedés nélkül szoktam a sütőben alacsony hőmérsékleten sütni, általában a sütőrácsra téve a húst, vagy egy tányérra (80-100°C-ot minden tányér gond nélkül kibír). Nem kell bepácolni és locsolgatni sem, nem szárad ki - bár a siker nagyban függ attól is, hogy mennyire jó minőségű és érlelt a hús. Vastagságától függően kell neki 2-2,5 vagy akár 3 óra is (7-8cm átmérőnél) - ha nagyon vékonyka (3-4cm átmérőjű), akkor viszont 1-1,5 óra is elég neki. Ugyancsak fontos, hogy sütőhőmérővel leellenőrizd a sütődet, mekkora a hőmérsékletkülönbség a valós és a beállított között. A hőmérséklettől is függ a sütési idő, vagyis 90-100°C-körül kevesebb idő is elég, mint 70-80°C-on. Semmiképp se kerülj 100°C fölé. Már csak azért is érdemes belevágni, mert ha kicsit elhúzódik a főétel tálalása, egyáltalán nem gond, nem fog túlkészülni a hús. Szüleimnek is ezért készítettem pl. alacsony hőfokon sült báránybordát - kényelmesen elcseveghettünk és elborozgathattunk, anélkül, hogy pánikolni kellett volna a hús miatt. Sok sikert és boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Unknown írta...

1000 thx!!! :)
majd beszámolok, és köszi a jókívánságot! én vagyok a szülinapos ;)