vasárnap, augusztus 24, 2008

VKF 18/2 - Rózsaszín bárányborda málnamártással

Az egyéves évfordulónk alkalmával Ditémmel a Gastronomique étteremben jártunk, s a rengeteg finomságból többek között a zöldborsó-vanília-málna kombináció annyira megtetszett, hogy mindenképp meg akartam valósítani itthon is. Igaz desszertként ettük az étteremben, s nem is volt benne semmiféle túró, ám Ízbolygó ehavi túrós VKF kiírása során átalakítottam a fenti mesterhármast egy túrót (azaz ebben az esetben ricottát) is tartalmazó főétellé.


Bárányhússal ugyan már készítettem többféle ételt is, de a bordájával/gerincével még nem dolgoztam eddig sosem. A kíváló hentesem rögtön a mélyvízbe dobott, ugyanis tökéletes minőségű, ám abszolút tisztítatlan darabbal látott el. Azaz először szépen meg kellett pucolnom a kis csontocskákat, hogy egyrészt eltűnjön a sok zsír, s másrészt dekoratívak legyenek később a tányéron. Utólag már meg tudom érteni a hentesemet, hogy miért nem készítette elő, hisz a zsír levágása ugyan még egyszerűen ment, de a kis csontocskákról a hártyák lehúzása igazi szöszmötölős sziszifuszi munka. Egyébként nem is bánom, hogy nekem kellett megtisztítanom, mert így legalább én dönthetem el, hogy hogyan is pucolom meg és mennyi zsírt hagyok rajta. A húst serpenyős pirítás után a sütőben alacsony hőmérsékleten sütöttem omlósra és szép rózsaszínűre. A köretnél először azt gondoltam, hogy tejszín helyett ricottával fogom majd krémessé varázsolni a borsópürét, de aztán főzés közben úgy gondoltam, hogy szebben mutatna, ha két külön zöld és fehér krémként kerülne a tányérra. S lám milyen csinosan is mutatott egy kis házilag kandírozott fekete olivabogyóval megszórva ;) A mártást friss málnából készítettem, egy kevés szamócapálinkával flambírozva, valamint gránátalmasziruppal és rózsaborssal tovább ízesítve. Hihetetlenül finom volt a mártás a puha szaftos bárányhúshoz, s pompásan illett is a vaníliás ricottához, valamint a zöldborsópüréhez. (recept)

2 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Látványra tökéletes! Az ízharmóniára kíváncsi lennék nagyon, micsoda remek ötlet!

Unknown írta...

Köszi Lilahangya! A kép nekem is egyik kedvenc felvételem ;) Megintcsak hdr technikával készítettem - nagyon sokmindent ki lehet így hozni a felvételből.
A kombináció szerintem zseniális! Mint ahogy a bejegyzésben is írtam - a Gastronomique étteremben ettük Ditémmel, s ott nagyon megtetszett. Igaz ott kissé édesen készítették - itt meg inkább sós irányt vettem. A málnamártás ennél a báránybordámnál egyébként legalább olyan nagyon finomra sikerült, mint a földieper-zöldbors mártásom, szóval ajánlom borsó és vanília nélkül is ;)