kedd, január 18, 2011

Őzlapocka feketegyökér-rétessel és kelbimbóval

Sertéshúsból sütőben ropogósra sütve hagyományos frank étel a lapocka, vadhúsból viszont még nem találkoztam vele. Mivel méretre kisebb és jóval zsírszegényebb a sertéslapockánál - no meg a ropogósra süthető bőre is hiányzik -, ezért érdemes kis lángon szépen lassan, hosszan pörkölve készíteni, akárcsak a pofát. Ugyan sokáig készül így a hús, de nem kell végig a lábas mellett állnunk, azaz idő-, de nem munkaigényes. Nagyon jól elvan magában is a hús, csak alkalmanként érdemes óvatosan megfordítani ill. a mártással meglocsolni.


Ritkán használok leveles tésztát, de ha igen, akkor az általában bolti, házilag még nem készítettem. Ezúttal egy rétesötletemhez szereztem be, melyet a szezonhoz illően feketegyökérrel (télispárgával) töltöttem meg. Kis frissítő gyümölcsös ízként sűrűre főzött körtepürével / körtekrémmel igyekeztem kitölteni a feketegyökérrudak közötti üregeket. Rendkívül jól egészítette ki egymást a körte és a feketegyökér, más köret formájában is érdemes kipróbálni. További téli hozzávalóként néhány vajon enyhén meglengetett kelbimbólevéllel díszítettem a tányért. Az őz vad ízéhez ezáltal kissé káposztás és gyökeres, földes ízek társultak, melyeken a szinte láthatatlan körte gyümölcsössége kellemesen enyhített. Alapanyagait és készítési módját is tekintve kitűnő téli főétel. (recept)

7 megjegyzés:

Vera írta...

Fantasztikus ötleteid vannak. Nem mondanék rá nemet, ha valaki megkínálna vele :)

Unknown írta...

Köszi ;) Ez az utolsó étel még tavalyról - a Bábel receptversenyére készült, de úgy tűnik, hogy nem lesz belőle semmi. Legalábbis december 31. volt a beküldési határidő, azóta lassan 3 hét eltelt és még semmit nem hallottam az eredményről. Lehet a szegényes részvétel miatt? 7 beküldött receptből 6 tőlem származik.

ehran írta...

Viszont akkor jó esélyekkel indultál. :)
Mindenesetre akkor is úgy lenne korrekt, ha valamit visszajeleznének.

bévé írta...

Hű, ez zseniális!
Szerintem még gondolkodnak, hogy a 6 közül melyik kerüljön az étlapra :))).

Unknown írta...

ehran: Igen, az esélyek ilyen szemszögből jók ;) Mondjuk még márciusba nyúlóan lehet kapni feketegyökeret, szóval ... Meglátjuk.

salsa: Köszi szépen! Étteremben a rétes ilyen formában persze kivitelezhetetlen, de apró minirétesként is gond nélkül el lehetne készíteni.

chriesi írta...

Te jó ég, micsoda verseny lehetett! :D Csúcs jó ötlet!

Unknown írta...

Köszi ;)
Még továbbra sincs semmi eredmény.