hétfő, január 10, 2011

Paszternákgnocchi édes céklával, juharszirupos birsalmával és pisztáciával

Boldog és sikerekben gazdag új évet kívánok minden kedves Olvasómnak!

Utóbbi időben egyre jobban kezdenek elterjedni a részben vagy teljes mértékben zöldséggel ill. zöldségből készült lekvárok, édességek és desszertek. Némely étterem ill. séf odáig is elmegy, hogy kizárólag (vagy javarészt) a saját kertjében termett zöldségeiből állít össze egy csupán zöldségekből álló menüt - s természetesen a desszert is zöldségből készül. Sok zöldség önmagában édes ill. édeskés jellegű, némelyikük pedig szinte hagyományosnak is tekinthető édesség formájában, mint pl. a répatorta vagy a sütőtöktorta (pumpkin pie). Én is többször kísérleteztem már zöldségekkel desszertekben: gyakran fagylaltként, mint pl. a zöldborsófagylalt, zöldspárgafagylalt, sütőtök-sorbet, feketegyökér-fagylalt, édeskömény-sorbet, kukoricafagylalt vagy paprika-vérnarancs-sorbet, de készült már spárgából szuflé is vagy petrezselyemgyökérből créme brulée. Ezúttal céklát és paszternákot használtam fel az alábbi desszerthez.


Már hámozás közben a kilépő nedű alapján is megtapasztalhatjuk, hogy a cékla önmagában is meglehetősen édes, némelyik fajtája akár mézédes is lehet. Emiatt szerintem egyáltalán nem is áll távol a cékla desszertben való felhasználása. Egy kevés savval (pl. (balzsam-)ecettel, almalével vagy vérnaranccsal) és egy kevés gránátalmasziruppal enyhén gyümölcsös irányba is elvihetjük az ízét. A céklához hasonlóan a paszternák is természeténél fogva édes, elég ha csak abba gondolunk bele, hogy a háztartási cukor javarészét cukorrépából nyerjük. Közel állt tehát, hogy ebből a két téli zöldségből desszert fog készülni.

A paszternákgnocchi tökéletesen alkalmas előző napról megmaradt paszternákpüré hasznosítására. A Mák Bistroban kóstolt nudli nyomán főzés után a gnocchit porcukros és vaníliás vajon kissé megpirítottam. Ezáltal a puha gnocchi kívül ropogós sült kérget kapott, ami minden egyes falatot még izgalmasabbá tett. Céklán és pisztácián kívül juharszirupban puhára főzött birsalmával szórtam meg a paszternákgnocchit. Meglepő volt számomra, hogy a juharszirupos birsalma mennyire hihetetlenül diós ízű. Ha esetleg valakinek az ismeretségi körében mogyoró- ill. dióallergiás személy lenne, juharszirupos birsalma formájában megtapasztalhatja, hogy milyen ízű a dió. (recept)

5 megjegyzés:

chriesi írta...

Már nagyon vártam az első idei bejegyzést tőled! :) Boldog új évet! Nagyon tetszik a recept, listára is tettem.

ehran írta...

Nagyon durva indítása az évnek, jól hangzik. :)

Vera írta...

Boldog új évet. Ez már majdnem desszert kategória, nem? :)

Unknown írta...

chriesi: Köszi! Neked is boldog új évet kívánok ;) Örülök, hogy tetszik.

ehran: Hm, pedig igyekeztem nem egy túl durva étellel kezdeni az évet - avagy még fokozom majd ;)

Édes és Keserű: Köszi, Neked is boldog új évet kívánok! Nem csak majdnem, hanem konkrétan desszert ;) Porcukros-vaníliás vajban pirítottam meg a gnocchit, s a cékla és a birsalma is édes rajta.

Bianka írta...

Nagyon mutatós