Szaibling zellerpürével és bazsalikom-mandarin vinaigrette-tel
Meglepő, hogy egy kevés sav - legyen az fehérbor, ecet vagy citrusgyümölcs (esetleg savanykás alma) leve - mennyit tud könnyíteni a zellergumó földes ízén. Leginkább tavaly döbbentem rá, amikor zsályás paprika vinaigrette-t készítettem zellerpüréhez és báránygerincfiléhez. Ez a fogás harmóniáját, könnyedségét és ízeit tekintve számomra a tavalyi év során készült legjobb 5 ételem között szerepel. Idei első variációmnál zellerre a foodpairing honlap nyomán a zsályát bazsalikomra, a paprikát pedig mandarinra ill. kumquathéjra cseréltem. A fenyőmag eleinte a mediterrán jelleg kiegészítése végett ill. ropogós komponensként került a tányérra, de végül teljesen beleépült a fogásba. Leginkább viszont a mandarin, bazsalikom és zellergumó tökéletes ízharmóniája tetszett. Más formában is mindenképp meg fogom valósítani. (recept)
9 megjegyzés:
Csodálatos az a püré, annyira könnyűnek néz ki, mint a hab!
Köszi! Türelmes botmixeres pürésítés eredménye ;)
Nagyon tetszik a mandarin-bazsalikom-zeller együtt! :) Ezt is ki kell majd próbálnom! :)
A mandarinnak vinegrette-ben szerepeltetésével én is próbálkoztam már, jó eredményekkel, de kifejezetten így zellerrel még nem eresztettem össze, jól hangzik, ki fogom próbálni.
Nagyon guszta az étel és a tálalás is. Meghízni biztos nem lehet ekkora adagtól.
flatcat: Örülök, hogy tetszik! Érdemes egy kicsit savanykásabb mandarint beszerezni hozzá, vagy ecettel kipótolni a hiányzó savat.
ehran: Pusztán egy kevés ecet is sokat könnyít a zelleren. Mandarinra a tippet a foodpairing oldalról merítettem, érdemes gyümölcsösebb ízű, kissé savanykásabb példánnyal próbálkozni.
Hobbychef: Köszi, örülök, hogy tetszik! A képen látható adagoknál általában többet szoktam készíteni, viszont az optikát rendkívül elrontja, ha az összes pürét, halat, vinaigrette-t a tányérra halmozom. Márpedig egy étel ne csak szájnak, hanem szemnek is legyen ingere. Ha több fogást készítek (pl. vendégeknek), akkor viszont legtöbb esetben a képen látható mennyiség kerül csak egy tányérra - de előtte/utána ugye van még további fogás. Eddig még mindenki jóllakott nálam ;)
Jól hangzik, ki kell majd próbálnom. De én direkt szeretem a zeller földes ízét úgy ahogy van, sőt, a minap rá is játszottam még, mert quinoával kevertem el a mogyoróolajon párolt zellercsíkokat. Igaz, almát is kevertem bele.
Tényleg szemnek is csodálatos
Orsi: Jól hangzik a quinoa és a mogyoróolaj, (földi-)mogyoró önmagában is jó a zellerhez.
Bianka: Köszi!
Megjegyzés küldése