szerda, augusztus 04, 2010

Báránygerincfilé zsályás paprika-vinaigrette-tel, zellerpürével és zellerlevélhabbal

A zeller nem csak téli zöldség, nyáron a piacon pl. nagyon szép kicsi példányokat lehet kapni óriási zölddel. A zöldet semmiképp se dobjuk ki: nagymamám zellergumó helyett tette a húslevesbe, de lehet készíteni belőle pl. zellerzselét is, vagy akár - mint ennél a receptnél is - zellerlevélhabot. A habot a megszokott 1:1:1 fehérbor, alaplé és tejszín arány alapján készítettem el, majd botmixerrel kavartam alá levegőt és a mártás tetején úszó habot használtam fel.


A zellergumóból pürét készítettem, ezúttal viszont elhagytam belőle a salottát és csak puhára főzés után tettem bele vajat. Szűrőn sem kellett átkenni, olyan gyönyörű krémes állagúra sikerült. A nehézkes és kissé erőteljes zelleríz egyensúlyozására sült piros és sárga paprikából készítettem vinaigrette-et. A zöld színért a vinaigrette-ben apró zsályalevelek felelősek, amik rendkívül jól illettek a zellerpüréhez és a rózsaszín báránygerinchez is egyaránt. (recept)

Nincsenek megjegyzések: