kedd, február 22, 2011

Kókuszolajos spenót édesburgonyával, kandírozott gyömbérrel és balzsamecettel

A spenót és a kókusz párosításának ötlete két ihletből származott. Egyrészt múlt előtti hétvégén sógorom szülinapját ünnepeltük és ehhez a müncheni Viktualienmarkton vásárolhattam be sajtot és kenyeret. A hideg időben levest kívántam, ezért a piacon található "leveskonyhában" (Suppenküche) ebédeltem, ahol a napi ajánlat kókuszos spenótleves volt. Nem emlékszem, hogy kóstoltam volna előtte ilyen egyszerű formában ezt a párosítást, de nagyon tetszett. A levest szándékosan nem pürésítették, ezáltal a több különböző állagot ki lehetett érezni a levesből, s nem is egy világoszöld masszaként került elém. Kókusztejen túl kókuszreszelék is került bele, s frissességét ill. cukorhiányát tekintve gyanítom, hogy friss kókusszal is dolgoztak - főleg így, hogy még épp tart a kókuszszezon.

A másik ihlet a huileyon de coco kikísérletezgetéséből származik, ahol a hollandaise mártás vaját cseréltem kókuszolajra. Spenótleveleket jellemzően vajon szokás pár pillanatig meglengetni, ha így felismerhető levélként kerül tálalásra. Ezt a vajat cseréltem le most kókuszolajra, ami nagyon izgalmas friss ízt adott az alábbi előételnek.


Az enyhe pikáns ízért nagyon fiatal friss fokhagymát (még a gerezdek sem fejlődtek ki benne) és Reni kandírozott gyömbérét adtam a spenóthoz. Még múlt decemberben kaptam Renitől a kandírozott gyömbért az angyalkás gasztroblogger találkozón - hihetetlenül függővé tud tenni a gyömbér, pusztán a szirupját is magában nassolgatom.

A kókuszolajon túlmenő további friss ízként apróra vágott aszalt vagy friss gyümölcsöt is lehet adni a spenóthoz, nálam viszont ezúttal édesburgonya kockákkal együtt készült, ami a kókuszolajhoz szintén nagyon jól megy. A gyümölcs elhagyása által hiányzó savat egy kevés balzsamecettel pótoltam, amit tálaláskor locsoltam a tányérra. (recept)

3 megjegyzés:

Zizi írta...

Egy ideje használok már kókuszzsírt/kókuszolajat főzéshez és sütéshez. Nagyon szeretem! Bizonyos ételeknek frissebb ízt kölcsönöz!

Unknown írta...

Igen, ez a frissesség nagyon jó benne ;) Nagyon sokféleképpen alkalmazható - nekem jobban tetszik kókusztej helyett is.

bévé írta...

Hú, ez nagyon tetszik! Én is nagyon szeretem a kókuszzsírt.