péntek, február 25, 2011

Zelleres ravioli brin d'amour mártással és szarvasgombával

Egészen eddig még soha nem főztem szarvasgombával. Az ok erre pusztán annyi, hogy olyan rengeteg sokféle alapanyag létezik - s számtalan sokhoz hozzá is lehet jutni manapság -, hogy "luxuscikkeket" eddig mellőztem. Most szülinapom alkalmából viszont kivételt tettem.

Éttermekben különböző ételekben többször ettem már szarvasgombát - hol teljesen semleges ízűt, hol pedig olyat, hogy pusztán egyetlen egy szelet is betöltötte az egész tányért az intenzitásával. Az egyik legemlékezetesebb szarvasgombás fogást tavaly januárban Mario Lohninger Silk éttermében kóstoltam. Rendkívül egyszerűen volt megkomponálva, s talán ez is volt a titka a tökéletességének. Már akkor elhatároztam, hogy ha egyszer szarvasgombához fogok nyúlni, akkor ezzel a fogással fogom kezdeni.


A Silkben jóval apróbbak voltak a zellerkrémmel töltött tortellinik, s a tésztájában is sokkal több volt a tojássárgája, ami még egy kicsit dobott az ételen az én változatomhoz képest. A sajtot a zeller főzőtejében olvasztottam fel, ezáltal a mártás is enyhén zellerízű lett. Fontos, hogy Brin d'Amour sajtot használjunk fel hozzá, ami tulajdonképp egy kezeletlen tejből készült, vadzöldfűszerekben megforgatott korzikai juhsajt. Rendkívül jól harmonizál mind a zellerrel és a szarvasgombával is. (recept)

9 megjegyzés:

Vera írta...

Nagyon boldog szülinapot :)
Az étel nagyon jól hangzik.
A szarvasgombával meg egyetértek, nagy lutri, én is ettem nem is egyszer olyat ami inkább a parafára emlékeztetett....

ehran írta...

A mellékes információra lecsapva: Boldog születésnapot! :)
A sajtnál melyik jellemzőjén van a hangsúly: a vadzöldeken, vagy a kezeletlen tejből készülésen? Mert ugye nem feltétlenül jut hozzá az ember pont ehhez a sajthoz, de amúgy nagyon tetszetős a recept, kipróbálnám.

Reni írta...

Hú, ez nagyon tetszetős!

Én kb. másfél hete kóstoltam először szarvasgombát, eddig még nem volt hozzá szerencsém. A gratin burgonyában volt 1-2 szelet, de ahogy lerakták elém a tányért, már éreztem az illatát...

flatcat írta...

Boldog születésnapot itt is! :)
Ahhoz képest, hogy Te vagy az ünnepelt, mi kaptunk ismét nagyon szép ajándékot Tőled! :)

Unknown írta...

Vera: Köszi! ;) Igen, sajnos lutri, ez most valahol a kettő között volt - nem árasztott el mindent, de nem is volt parafa. Erlangenben ezt lehet kapni per pill.

ehran: Köszi szépen ;) A vadzöldfűszereken van inkább a hangsúly, de amúgy mindkettő fontos. Hasonló jó eredményt kapsz, ha egy jó házi juhsajtot használsz, amit zöldfűszerekben meghempergettek és így hagyták érlelődni.

Reni: Köszi, örülök, hogy tetszik ;) Nagy lutri, mint ahogy Vera is írta fentebb.

flatcat: Köszi szépen ;) Ah, hát, ahogy illik ugyebár ;)

ehran írta...

Beatbull: Oké, köszi!

Orsi írta...

Boldog születésnapot!

Unknown írta...

Köszi szépen, Orsi!

Bianka írta...

Tökéletes és utólag is sok boldogságot