csütörtök, február 10, 2011

Karalábé, alma, dió és kerti zsázsa

Avagy karalábé a köbön, ugyanis a karalábé három formában jelenik meg ebben az üdvözlőfalatban. Az idei évben készült ételeim közül ez a falat eddig az abszolút kedvencem: mind ötletre, kivitelezésre, ízre és textúrákra. Pedig nem is rajongok a karalábéért, legalábbis nyersen ill. főzve töltött karalábé vagy levesben úszó zöldség formájában. Gondolom ezzel nem is vagyok egyedül. Viszont ebből a falatból már pusztán a krémmel is pálfordulásra lehet bírni minden karalábéfóbiást.

A falat ötlete Andree Köthe karórépás fogásán alapszik, ahol a karórépa is három különböző állagban szerepelt. Itt mindent felhasználtam a karalábéból: a karalábé héjából, levélszárából és leveleiből élénk zöld színű karalábélevet, a karalábé húsából korongokat és a maradékból lágy karalábékrémet készítettem. Fontos, hogy semelyik karalábé-komponenset se sózzuk túlságosan, mert a só nagyon erőteljesen elnyomja a karalábé ízét. Nyugodtan maradjon a karalábé kicsit édeskés, az alma majd egyensúlyozza.


Egyrészt nyers állaga, másrészt pedig a karalábéhoz szükséges enyhe sav miatt került egy kis kocka savanykás alma a karalábéra. Előszeretettel használom ehhez a helyi rubinette almafajtát, mert savanykás ugyan, de nincs szájösszehúzó hatása. A kerti zsázsa kb. a csipetnyi bors szerepét tölti be, s a dió is szinte csak fűszerként (és persze ropogós elemként) van jelen. A diót mindenképp érdemes sütőben egy kicsit megpörkölni. Nem csak azért, mert így könnyebben leperdül róla a kesernyés héja, hanem a dióbél maga is kellemesebb állagú és édeskésebb ízű lesz. Üdvözlőfalatként vagy több toronyként önálló zöldséges fogásként is tálalható. (recept)

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Amennyire egyszerű a fogás annyira gyönyörű!

á la carte kulinaria írta...

De gyönyörű! Honnan inspirálódsz ilyen fogások esetén? Ez valami zseniális, és a tálalás...

ehran írta...

Mi van Beatbull, kirúgtak? :)) Mi ez a rengeteg jobbnál jobb recept, mikor van időd ilyeneket kitalálni? Nekem "utánadfőzni" sincs időm, le vagyok maradva a karórépás történetnél. :)

Unknown írta...

Noémi: Köszi! A kevés hozzávalóból azt hiszem sikerült a legtöbbet kihozni ;)

Kriszti: Köszi, igenjól sikerült a tálalását megalkotni, nagyon elégedett vagyok az eredménnyel ;) Azóta már vendégekkel is kóstoltattam, nekik is nagyon tetszett, pedig ők sem karalábérajongók ;)
Ennél spec. a karórépás fogás volt a fő inspiráció amit ugye Köthénél láttam, csak nem pakoltam még egy karalábékorongot és egyéb zöldséget a tetejére. A technikákat próbálgatások során tanultam meg, eleinte persze nem sikerült minden, de a hibákból lehet ugyebár a legtöbbet tanulni - s így szépen lassan kialakult egy repertoár, ami ma is folyamatosan bővül. Párosításokra a szezon aktuális kínálatából levont elképzeléseim, a Flavor Bible könyv, a foodpairing weblap, könyvek, újságok és éttermekben kóstolt ételek adnak inspirációt. Tálalási ötletekre pedig mindenféle látható/kóstolható étel alapján inspirálódom, legyen az blog, újság, könyv, ételfotók vagy éttermi látogatás. Mindegyiket folyamatosan olvasom/látogatom/kóstolom, s mivel szerencsére nagyon könnyen tapadnak rám az ilyen dolgok, így szépen elraktározódnak. Aztán 1-1 ötlet tervezgetésénél, csiszolásánál előjönnek, összeállnak, megújulnak bennem - az eredményét fent ill. itt a blogon láthatod ;) Utóbbi időben úgy érzem, még egy fokkal letisztultabbak és átgondoltabbak az ételeim. Majd még meglátjuk, merre fejlődöm még tovább ;)

ehran: Á, dehogy, épp a héten kaptam tök jó értékelést a diákjaimtól, remélem sikerül (megint) bekerülnöm a top 3-ba ;) Konkrétan péntek este szoktam elgondolkodni rajta, hogy mi készüljön és mit hogyan valósítsak meg. néha negyedóra alatt papírra vetek 6-8 ötletet, néha pedig 2-3 órán át is töprengek. Ez felkerül címszavakban egy cetlire, aztán alszom rá egyet és szombaton reggeli közben javítgatok még rajta. Persze nem minden sikerül, s nem minden sikerül úgy, mint ahogy elképzeltem - múlt hétvégén pl. 1 étel sikerült csak úgy, ahogy elgondoltam, a többi rendben volt, de még erősen csiszolandó. Levonom belőlük a következtetést, tanulok belőle és elraktározom, aztán majd legközelebb nem esek bele ugyanabba a hibába és egy lépéssel továbbjutok.

Cafe Cinnamon írta...

Hűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűűű, nagyon szép!!!!!! ÉN gyakrana aszememmel eszek (és persze a számmal is).
Nem is gondoltam volna, hogy egy férfi konyhatündér áll a dolgok átterében!!!!!

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik ;)