hétfő, július 18, 2011

Harcsa ratatouille-emulzióban

Az elkövetkező két hét fő témája a ratatouille lesz a blogomon. Persze nem a hagyományos változatában, hanem új ötleteket szeretnék adni az ilyenkor csupa idényben lévő francia lecsós zöldségek felhasználására. Két évvel ezelőtt volt már egy hasonló bejegyzésem "ratatouille variációk" címmel, ahol a ratatouille-t különböző újragondolt és átalakított formákban készítettem el. Köztük szerepelt az egyik kedvenc levesem, a ratatouille leves is, melynek továbbfejlesztett változata az alábbi olívaolajos emulzió.

Harcsa ratatouille-emulzióban, citromkakukkfüves daragaluskával, fokhagymás habbal
harcsa ratatouille-emulzióban citromkakukkfüves daragaluskával, fokhagymás habbal
Maga az összkép ismerősnek tűnhet, a fogáshoz az alapötletet ugyanis Jahni László (Kistücsök étterem) népszerű halászlémártásos harcsája adta. Ennél a fogásnál is igen zamatos levesből készült a mártás, vaj helyett viszont kézenfekvőbb volt számomra az olívaolaj használata. A daragaluska kissé tömör állagú, egy légiesebb változatot még ki kell kísérleteznem. Bármilyen zöld fűszer kerülhet bele, akár az összes ratatouille-ra jellemző zöld fűszer is. Mivel a zöld fűszereim közül a citromkakukkfű burjánzik a leginkább, ezért került a galuskába ill. díszként is a tányérra. Összességében egy kimondottan nyárias üde fogás, s az olívaolajnak köszönhetően egyben kellemes könnyed is. (recept)

Ha már szóba esett a Kistücsök - s vele együtt automatikusan a Balaton is -, fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy pár hete megjelent a Magyar Konyha új, nyári dupla száma, melynek fő témája a Balaton. Benne a 30 nyári recepten (köztük két gömbcukkínis receptemen) túl olvasható még a legjobb 10 balatoni étterem, halsütő és cukrászda, közülük is részletesebben bemutatva a Kistücsök, Bergmann cukrászda és a Karolina kávéház. Ezen túl szép összefoglaló cikkek is szerepelnek az újságban a balatoni halakról, balatoni borvidékekről és a fröccsről. Keressétek az újságárusoknál!

Nincsenek megjegyzések: