szombat, augusztus 11, 2007

Mangólegyező rucolával és guacamoléval

A minap kicsi Vú az "Avokádó, mangó, rukola" című cikkével nagyon felkeltette az érdeklődésemet. De mivel mindhez három külön receptet írt, engem viszont a három összjátéka csigázott fel, így ma kipróbáltam, hogyan lehetne kombinálni őket. Ebédre elhívtam Martinát, aki szorgosan segédkezett az ebéd elkészítésében, s méginkább az általam nagyon nem kedvelt mosogatásban.


Hogyan is kombináltam? Nos, a rucola enyhe csípős ízéről nekem egy kicsit a torma, s a wasabi jut eszembe. Így a guacamolét egy kicsit másképp, szép zöld wasabival készítettem el, természetesen avokádó és zöldcitrom felhasználása mellett. A dél-amerikaiak lehet, most csúnyán fognak rám nézni, de a krémesség további fokozásáért még 1,5ek mascarponét is belekavartam, ami csodálatosan selymessé tette a guacamolét - nem is beszélve arról, hogy a mascarpone magas zsírtartalma fokozta az ízélményt. A rucolát egy mézes-narancsos-fehérboros vinaigrette-ben hempergettem meg, miután Martina alaposan megtisztította. Azért sajnos meg kell jegyezni, hogy hatalmas különbség van a piaci csomós és a bolti dobozos rucolák között... Mindezt egy legyezővé bevagdosott csodálatosan zamatosra megérett mangó mellé csoportosítottuk, s a kontraszt kedvéért néhány szem piros borssal is megszórtam. (recept)


A főétel már nem sikerült olyannyira finomra. Kacsamellet sütöttem almaprézlivel és kétféle narancsos répapürével, melyből az egyiknek olyan kellemetlen íze volt, hogy néhány szem gumicukorral, egy kevés kókusztejjel és egy kevés narancs-mangólével tettük ehetővé. A másik narancsos répapüré viszont annál finomabb volt, narancslében főztem puhára a répát, majd 1ek vajjal pürésítettem s végül néhány szem pisztáciával díszítettem. Lehet, hogy szokatlan íz, de a zsenge friss répa édessége nagyon szépen összeáll a narancs gyümölcsösségével és a belekavart méz édességével. Ehhez, mivel még csiszolandó, csak kép jár most, recept majd a következő kísérlet után, amennyiben publikálható lesz az eredmény ;)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszik ez a recepted!
Amikor olvastam Vú említett írását, nekem is épp ez jutott eszembe: mindhárom alapanyagot egyszerre bevetni, ami nem is olyan nehéz! Örülök, hogy ezt a guacamole-t ilyen raffináltan készítetted, jó csípős lehetett:-))
A dressinghez elég volt a bor savassága?? Eléggé ellensúlyozza ui. a méz és a narancs, bár én is édesebben szeretem.
Már csak az a kérdés marad, hogyan tudtál egyszerre ennyire érett mangót és avokádót szerezni, ez maga a szerencse! Jó a zöldségesed:-)))
Ötletem nekem is lett erre a trióra, próbálom is hamar megvalósítani, amint lesz mangó és avokádó, persze éretten egyszerre:-))

Névtelen írta...

Jól hangzik, tényleg! De nem voltál elég figyelmes, mert a salátareceptben avokádó és rukola is játszik.:) A narancsot meg lehetne benne mangóval helyettesíteni, szerintem úgy is finom lenne.
De ez a gumimaci-ügy egy kicsit sokkolt, látom vérszemet kaptál a Lakritzschneckéktől:-)

Unknown írta...

Mamma: bejártam az egész szombati nagypiacot reggel fél 9kor, s így épphogy sikerült találni 1 szem érett mangót. Persze biztos ami biztos, 2 eladótól vettem 2féle mangót és avokádót, ha az egyikük nem lenne még jó ;)
Hm, asszem átláttál kicsi Vú ;) Igen, a salátád ihletett meg - mindössze abban nekem picit elvész az avokádó (no nem mintha a guacamoléból az avokádó érződne ki ;) )

Névtelen írta...

No, a trioval kapcsolatban a receptet minden részletében kiötlöttem, amint egyszerre kapok érett mangót és avokádót, be is vetem.
Lehet, hogy hozzád hasonlóan néhány napos csúsztatással, különböző helyeken vásárolok, vagy épp csak elruccanok Peruba:-))