péntek, április 04, 2008

Rózsaszín szarvassült olivabogyós aszalt gyümölccsel

A húsvéti héten nagyon szép új-zélandi szarvashúsra lettünk figyelmesek egy reklámújságban. Árát tekintve is teljesen elfogadható volt, így vettünk is egy majdnem 3/4kg-os darabot belőle, melyet húsvét vasárnapján készítettünk el. Eleinte kicsit elsápadtam, ugyanis - mint ahogy ez minden reklámnál lenni szokott - a hús nem úgy nézett ki a valóságban, hisz műanyagba volt csomagolva. Egyszer már volt egy eléggé rossz tapasztalatom ilyen becsomagolt hússal, mikor kb. 3 éve marhapörköltet főztem kb. 25 főre, s rettenetesen büdös volt a hús valamiféle védőgáz miatt. Pontosan erre az esetre emlékezve döntöttem aztán úgy, hogy még szombat este kicsomagoltam a húst, s egy éjszakán át a hideg konyhában szellőzni hagytam. Szerencsére ez a hús nem volt "gázkezelt", így aztán megnyugodtam.


Vasárnap reggel meglehetősen kényelmesen fogtunk neki a sütéshez. Kb. 6-8 perc alatt megsütöttem a húst minden oldaláról, majd hőmérővel felügyelt 80°C-os sütőbe toltam, s elmentünk misére. Hazatérve aztán elkészítettem előbb az olivabogyós és aszalt gyümölcsös, valamint a citromos búzás köretet, melyeket már kacsamellhez is készítettem egyszer, s gondoltam, jól fognak illeni egy finom szarvassülthöz is. Végül 4-4,5 órányi sütés után nekiláttunk a szarvasnak, mely oly puha és szaftos volt, hogy akár kizárólag villával is lehetett volna enni. Mártás nem is készült hozzá - nekem eleve eléggé szaftos volt a hús önmaga, Ditém pedig a citromos búza levét tunkolta fel. A köretek valójában egy kis szív alakjában kerültek a tányérra, ám ebből a kameraállásból ez sajnos nem tűnik ki annyira. Ellenben meg kell mondanom, hogy a kacsamellhez képest a szarvashoz még egy fokkal jobban illettek a köretek. (recept)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez gyönyörű!
Vadalaplé? Honnan?

Unknown írta...

köszi, Ízbolygó ;)
vadalaplé itt most boltból volt - most próbáltam ki először életemben Johann Lafer egyik alaplevét (melyben amúgy nincs tartósítószer), s egész meg voltam vele elégedve. Tehát tőle van a vadalaplé - amúgy vadcsontokat kellett volna valahonnét beszereznem, ám mivel maga a hús is készen volt becsomagolva, így a hentestől sem kaphattam léhez valót ... :( Majd ősszel, ha eljön a vadszezon. Viszont őszintén szólva egy jó házi húsalaplé is bőven megteszi.

Névtelen írta...

Komolyan Beatbull! Megüt a guta! ITTHON MIÉRT NEM LEHET ALAPLEVEKET BOLTBAN KAPNI???
Komolyan mondom, ezzel kellene foglalkozni! Alaplé-előállítással.

Unknown írta...

hmm... nem tudom... nem akarok túl válogatósnak tűnni, de itt sem ehető szerintem mind - szóval jórészt magam főzöm inkább. Azt hiszem felfedeztél egy piaci rést ;)