hétfő, június 22, 2009

Aszalt szilvás kenyér rummal és kardamommal

A kenyerek szép beirdalását - mint ahogy a képen is látható - még gyakorolnom kell, de azt hiszem, megtaláltam a megfelelő szerszámot hozzá. Tudni illik Richard Bertinet a kenyeres könyvében egy pálcába befogott borotvapengét javasol a kenyerek beirdalására. Nálam ez eddig éles késsel zajlott, de annak ellenére, hogy szép élesek, sajnos néha inkább téptem velük a tésztát, minthogy vágtam volna. A minap a közeli barkácsüzletben megpillantottam az akciós kitolható élű késeket. Hazahoztam egyet közülük, s ki is próbáltam ennél a kenyérnél. Az irdalás gyönyörűen ment, semmi tépkedés, hanem szép tiszta vágások, azaz ideális lesz erre a célra, amennyiben kicsit jobban odafigyelek a vágási mélységre.


Ezúttal Bertinet receptje alapján frissen őrölt kardamom került a teljes kiőrlésű és sima liszthez, mely azonban az eredményben nem volt túlságosan kivehető. A rumba áztatott aszalt szilva viszont annál finomabb volt a kenyérben. Igazán finom szeletekre vágva, sütőben mindkét oldalról megpirítva és vajjal megkenve. (recept)

13 megjegyzés:

Piszke írta...

A sinccer is nagyon jó vágni :))(Amit pl tapétavágáshoz lehet kapni barkácsboltban)

Piszke írta...

Sniccer...

Ági, aki főz írta...

De most komolyan. Ez azért már egy kicsit túlmutat a hobby fogalmán. Megszállottság esetleg?

Unknown írta...

Piszke: Ez az a kés. Ezek szerint sniccernek is hívják a kitolható és letörhető élű kést ;)

Ági: Sokkal egyszerűbb a megfelelő (esetleg tökéletes) eszközökkel sütni/főzni ;) Egy éles kés jobb mint egy tompa, egy régi habverő(d) is jobb, mint a maiak, nemde? ;)

Flat Cat írta...

Ez most nagyon megérintett. Aszalt szilva is, meg kenyér is...Ha nem lenne tele a kenyértartóm a tegnap sült kenyereimmel, most azonnal nekilátnék elkészíteni! :D

ribizli írta...

Beatbull, bocs az offért, de segítségre van szükségem. Lehet az, hogy nyáron nem lehet kapni Németországban fahéjat? Ma 2 helyen is kerestem, az egyik üzletben rá is kérdeztem, azt mondta az eladó, nyáron nincs. Pedig nekem muszáj fahéjas kalácsot sütnöm!!

Limara írta...

Gyönyörű a kenyér! :)) Én is pengét használok a bevágáshoz, de ha a kés élét kissé megolajozod, akkor nem tépkedi a tésztát! :)

trinity írta...

Megint egy rendhagyó és fenomenális kenyér....
Sosem jöttem volna rá, mivel lehet bevágni szépen-de ilyen van a garázsban:DDD Elkobzom a férjemtől:D

Unknown írta...

Flat Cat: ... meg rum is ;) Legalább is szerintem a rum dobja fel az egészet (no meg gyúrás közben el lehet nassolni egy szépen átáztatott szilvát ;) ) Örülök, hogy kedvet kaptál rá ;)

ribizli: Nekem ez új. Őrölt fahéjt a sarki élelmiszerboltban is lehet kapni, a fahéjrudakat pedig Elsbeth Müllernél veszem. Nála mindig van, no meg olcsó és jó is (8 rúd 85 cent). A sok friss gyümölcshöz kell lennie ilyenkor is fahéjnak!

Limara: Köszi és köszi a tippet, kipróbálom!

trinity: Köszi! "rendhagyó" ;) Nem hittem volna ám 3 hónapja még, hogy rendhagyóvá válnak nálam a kenyerek ;)
Mielőtt használnád, törd le a legkülső haszált pengét, nehogy valami piszkot vigyél be vele a kenyérbe (vagy vegyél egyet külön a kenyérsütés számára). Persze, mint ahogy Limara írta, férjed borotvapengéje is megteszi. Látod mennyi konyhaeszközt rejteget előled a férjed? ;)

ribizli írta...

Köszi, törököknél tudtam végül venni, és az eladó is megerősítette, hogy "normál" német boltokban csak télen, karácsony környékén van erre (Mannheim). Amúgy egyetértek, gyümölcshöz is elengedhetetlen a fahéj (erjedésgátló hatása is van), és Tőled tudjuk :), hogy paradicsommártáshoz is.
Ami érdekes, a török eladó mondta, hogy régen, amikor a só még nagyon drága, ezért többnyire elérhetetlen volt a népnek, fahéjjal "pótolták". Törökországban biztos, de nem a Kárpát-medencében.:)

Unknown írta...

Nagyon érdekes. Errefelé amúgy Nürnbergen kívül sehol nem lehet kapni lebkuchent (kb. puszedli), csak és kizárólag októbertől januárig árulják más városokban. De fahéjra ilyen szezonalitásról még nem hallottam - Mannheim fura város. 7 éve jártam arra amúgy Ludwigshafenben ;)

trinity írta...

Kösz a tippet...
Azt hiszem, vannak hozzá amolyan pótbetétek is....
A borotva nem jó, mert elektromosat használ:)))

Zsuzsi írta...

Örülök, hogy elsőként gratulálhatok a Goldenblog 2. helyezéshez. A zsűri döntése nem az én szám íze szerint való, leszámítva a helyezésedet.