hétfő, szeptember 07, 2009

Paradicsomos kenyér 2.0

Heuréka! Azt hiszem, megtaláltam a tökéletes paradicsomos kenyér titkát. Pontosabban három titka is van, hiszen három ötletet is beleépítettem ebbe a kenyérbe. Polimer azt javasolta, hogy félig aszalt paradicsomot használjak fel a kenyérhez. Ebből azt vezettem le, hogy saját magam fogom aszalni a paradicsomot. A másik két ötlet az átszerkesztett paradicsomomból eredt: Egyrészt kiszárítottam a paradicsomokról lehúzott héjakat, majd mixerben porrá aprítottam. Másrészt Flat Cat a gazpachojánál felkapta az ötletet a paradicsom levének felhasználására és ezzel öntötte fel a hideg zöldséglevesét. Ezen elmerengve olyan gondolatom támadt, hogy miért ne lehetne a kenyérhez szükséges vizet a paradicsom levével helyettesíteni?!


Nem, mesterséges színezéket nem tettem a kenyérbe. Tényleg ennyire szép színe volt. Gyanítom, hogy nagyrészt a víz helyett használt paradicsom magjai és leve miatt is lett ilyen piros. Ízét tekintve a paradicsomos bucikkal ellentétben ez a változat most meghaladta az éttermi élményt, hisz a friss paradicsom rendkívül kellemesen ízesítette a kenyeret. Ízlés szerint természetesen tovább fokozható az ízélmény különböző zöldfűszerek hozzáadásával, mint pl. kakukkfűvel, oregánóval, rozmaringgal stb. (recept)

paradicsom kenyér olivaolajparadicsommal bedörzsölt ciabatta olivaolajjal meglocsolva

Csak pusztán poén kedvéért elkészítettem még a világ legegyszerűbb paradicsomos kenyerét is. A fogorvosomnál olvastam a múlt héten (igen, szakácskönyvek vannak kitéve a váróba ;) ), hogy állítólag egyes spanyol vidékeken a szárazra pirított kenyeret túlérett puha paradicsomokkal dörzsölik be. Egy kevés olivaolajjal meglocsolva rendkívül finom uzsonna.

10 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörű! Micsoda illata lehet! :))

Flat Cat írta...

Szóval ez még finomabb, mint az előző... Pedig már az is isteni volt! :)

Moha írta...

Micsoda gyönyörű színe van!!! Ezt ki kell próbálnom!

Kata írta...

Szóval akkor lehet próbálkozni, mert ez gyönyörű! Ahogy Limara is írta, isteni illata lehet, már a képről is lehet érezni:)

lúdanyó írta...

Gyönyörű ez a piros kenyér :) Milyen szép lenne valami zölddel együtt.

trinity írta...

Csodás!!! (Jujj, nem aszaltam még paradicsomot!!!Már csak emiatt is nekiállok!)
Gratulálok!!!!

Vesta írta...

Ez nagyon szép!!!

Unknown írta...

Köszi szépen mindenkinek!

Igen, ezzel lehet próbálkozni, finom paradicsomos és az illata is csodás ;) A receptemnél nem tudtam pontos lenni a szükséges folyadékkal kapcsolatban, hisz némely paradicsom lédúsabb, némelyik kevésbé; van akinél jobban kiszárad a paradicsom, van akinél kevésbé aszalódik meg. Szóval érzés szerint kell még bele egy kevés víz (vagy liszt) - nekem még egy kevés víz kellett ahhoz, hogy a szokásos ragacsos kiindulási állagot kapjam.

A szárítandó paradicsomot aszalás előtt meg lehet sózni, cukrozni, borsozni, olajozni, ecetezni stb. is, meg persze zöldfűszerek is mehetnek rá/alá/bele (pl. alá lehet tolni 1-1 bazsalikomlevelet) - szóval szabadon variálható. További tippek aszaláshoz pl. Zsuzsinál.

Orsi írta...

Off leszek, de amikor ezt megnéztem, rögtön te jutottál az eszembe. Mit szólsz hozzá?

http://www.youtube.com/watch?v=OqoO5ArTd44

Unknown írta...

Huhh, nagyon durva készülék ;) ... lenne, hisz sajnos csak designterv és nem működőképes. Nem tudom, hogy valaha is lesz-e ilyen készülék. Nekem az asgardok jutottak eszembe a csillagkapuból (4x01 Small Victories), ott volt ilyen semmiből teremtett gyurmakaja ;) Amúgy a többi készülék sem rossz - néhány szerintem meg is valósítható (ez a vasaló pl. jól elférne nálam is a falon ;) )